Terug naar actueel
Blogs

Weet jij het ook even niet meer? Van de betweter naar de betvrager

In blogs door Business School Nederland

Er zijn misschien wel 100 uitdagingen in de wereld. Wat is het juiste leiderschap om daarmee om te gaan? Het antwoord zit in de vorm van de vorige zin. Nieuw leiderschap is de kunst van het niet weten. Wat vraag jij je nu af?

Guus Goris en Hans van Buijten, Action Learning docenten/coaches

Questions are the Answer: Vragen zijn het antwoord!

Werd er enkele jaren geleden nog van een leider verwacht dat deze antwoorden had op alle vragen en problemen, inclusief heldere doelstellingen voor de komende jaren, is dit vandaag de dag veranderd. Deze tijd vraagt om een houding waarin het stellen van goede vragen centraal staat, vanuit oprechte nieuwsgierigheid, waarin jij laat zien dat jij jouw mensen nodig hebt. Samen vind je de juiste antwoorden.

Leading with Questions: Maar hoe dan?

Het begint met psychologische veiligheid. Professor Amy Edmondson (Harvard), een autoriteit op het gebied van psychologische veiligheid in teams, geeft aan dat twee factoren belangrijker zijn dan álle anderen: “Zorg dat elk teamlid evenveel aan het woord komt en vanuit empathie waarneemt wat er bij de ander gebeurt.”

Vervolgens is vertrouwen tussen de teamleden nodig. Managers of leiders geven hierin het voorbeeld door hun kwetsbare kant te laten zien. Van leiders die alle antwoorden (oplossingen) opdragen, naar leiders die ‘vanuit een houding van niet weten’ vragen stellen en hun mensen actief betrekken.

En de derde stap is verbinding met elkaar. Vanuit verbinding kun je elke vraag stellen. Dit nodigt jouw collega’s uit om vanuit de kracht van kwetsbaarheid vrij tot nieuwe inzichten te komen.

Deze 3 elementen zijn de belangrijkste ingrediënten voor het stellen van de juiste vraag op het goede moment. Leading with Questions.

In de Action Learning trainingen die we verzorgen is het stellen van de juiste vraag de grootste uitdaging. We zijn zo snel geneigd onze mening of visie in een vraag te verpakken. Het gevolg is dat de creativiteit bij de persoon aan wie de vraag gesteld wordt minder tot uiting komt. Kortom: jouw vraag is bedoeld om een nieuw inzicht te krijgen, niet een indirecte manier om de ander te overtuigen van jouw mening of standpunt!

Naast het stellen van vragen is het natuurlijk belangrijk om ook te luisteren.

In volle aandacht nieuwsgierig luisteren. Luisteren betekent dat je hoort wat de ander zegt, mogelijk doorvraagt als dat nodig is en oog hebt voor de non-verbale communicatie van de ander. Hierdoor voelen jouw medewerkers zich gehoord, gezien en serieus genomen. Jij zet hen op deze manier in hun kracht. Ze ervaren vrijheid om vanuit hun kwaliteit de samenwerking te zoeken om uitdagingen aan te gaan.

Leading with Questions: Wat bereik je ermee?

Leading With Questions slaat meerdere vliegen in één klap. De diepe oorzaken van organisatieuitdagingen worden vragenderwijs snel blootgelegd. Jouw medewerkers worden gehoord, gezien en gewaardeerd om hun kennis en ervaring. Hierdoor bereik je veel onderling begrip. Het vertrouwen in het leiderschap neemt toe en medewerkers voelen zich verbonden met hun organisatie. En de uitdagingen in jouw organisatie worden erkend, serieus bevraagd en effectief opgelost.

Dit is precies waar het bij Action Learning om draait. Zodra het leidende principe van vragen stellen de plek krijgt die het verdient, halen teams en organisaties betere resultaten en is de kans dat waardevolle medewerkers de organisatie verlaten veel kleiner, omdat jouw mensen ervaren dat ze ertoe doen. Uiteindelijk willen we allemaal graag dat er ‘onder de streep’ een positieve bijdrage wordt geleverd.

Maakt deze blog je nieuwsgierig en borrelen er allerlei vragen bij je op?

Kijk voor de mogelijkheden die je hebt om met Action Learning aan de slag te gaan bij onze trainingen Action Learning Fundamentals en Qualified Action Learning Coach of onze Incompany Action Learning for Business. Schroom niet om je vragen aan ons te stellen. Bel of mail ons gerust.

Business School Nederland

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul je gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief met nieuws, blogartikelen en publicaties te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

8 + 1 =