Terug naar actueel
Artikelen

“Door de Action Learning MBA ben ik zelfstandiger en zekerder”

In artikelen door Business School Nederland

MBA-alumna Katinka de Boer, eigenaar van thuiszorgorganisatie Zorgbegrip en Zuster Kat, heeft bij ons de Action Learning MBA gevolgd. Ze had nooit durven dromen haar MBA-titel te behalen, maar dat is haar dus mooi gelukt. Het heeft haar niet alleen een titel opgeleverd, maar belangrijker nog: het heeft haar persoonlijk en zakelijk positieve impact opgeleverd. Ze vertelt erover in dit interview.

In hoeverre is de Action Learning MBA een mooie aanvulling geweest op jouw post-hbo Bedrijfskunde?

“Om te beginnen had ik nooit durven dromen dat ik ooit een MBA-opleiding zou volgen; ik had een overtuiging dat ik dat niet zou aankunnen. Totdat ik mijn post-hbo Bedrijfskunde opleiding succesvol afrondde. Dat gaf mij zelfvertrouwen om door te studeren voor de Action Learning MBA. Ook durfde ik het aan om deze opleiding te volgen, omdat ik al in het ritme van studeren zat, en de fantastische groep medestudenten óók met mij meegingen. We kenden elkaar al en zochten en vonden makkelijk steun bij elkaar, als een van ons het even niet meer zag zitten.

De MBA-opleiding geeft een pittige verdiepingsslag op hetgeen je al geleerd hebt. Je krijgt vrijstellingen van behaalde onderdelen uit de post-hbo Bedrijfskunde. Dat scheelt behoorlijk, aangezien je werk, gezin en studie moet zien te combineren. Omdat ik een eigen bedrijf heb en destijds net moeder was geworden, was ik erg blij met de vrijstellingen. Ik heb altijd enorme bewondering gevoeld voor de collega’s die wél alle managementhoofdvakken van de MBA door moesten werken. Dat is pittig.”

Wat heeft de Action Learning MBA je zakelijk gebracht?

“De MBA-opleiding heeft primair mijn denkwijze verbeterd. Door situaties van een bepaalde probleemstelling goed uit te diepen, kom je vaak tot een goede oplossing. We namen de tijd om met elkaar die verdieping op te zoeken en het probleem van alle kanten te bekijken aan de hand van de Action Learning leermethode. Hierdoor stap je uit de versnelling. Vaak willen we namelijk snel een oplossing zoeken, maar dat is niet altijd de beste oplossing.

Door deze methode regelmatig in mijn bedrijf toe te passen, kom ik tot betere en strategische oplossingen. Dat vertaalt zich in zwarte cijfers. Om een voorbeeld te geven: het ziekteverzuim in mijn organisatie is 2,7%, waar het landelijk boven de 8% ligt. Achter deze cijfers zit veel beleid en dienend leiderschap. Alles wat ik geleerd heb, komt hierin terug. Een ander voorbeeld is de verlaging van de personele kosten. Daar is mijn afstudeeronderzoek over gegaan.”

“Daarmee is er meer dan € 100.000,- op personele kosten bespaard ten opzichte van het jaar ervoor, terwijl we in het aantal fte zijn gegroeid!”

Hoe heeft de MBA je persoonlijk laten groeien?

“Op persoonlijk vlak heeft de MBA-opleiding mij meer zelfvertrouwen gegeven. Het lukt mij om complexe situaties goed te kunnen overzien en daarop te reageren. Ik ben zelfstandiger geworden en zekerder over de te nemen en de genomen besluiten. Als jonge vrouw aan het hoofd van een eigen bedrijf met 15 fte medewerkers, heb je dat wél nodig om stevig in je schoenen te blijven staan.

Ik ben een blij mens, en ik zit vol ideeën. Doordat ik de MBA-opleiding heb afgerond kan ik mijn ideeën makkelijker vertalen in een plan en kan ik het ook slimmer aanpakken. Zo heb ik bijvoorbeeld snel leren lezen bij het vak SmartReading. Daarmee lees ik een managementboek binnen een half uur uit en verwerk ik mijn opgedane kennis in een sheet. Lezen is iets wat ik graag doe, hierdoor vergaar ik veel sneller kennis over een bepaald onderwerp. Wat ook erg fijn is, is dat ik geleerd heb om een onderzoek op te zetten bij het vak Research Methodologie. Dat pas ik nu ook in het klein toe in mijn organisatie, het creëert draagvlak voor ideeën, maar we doen er ook nieuwe kennis mee op. Deze kennis geeft ons een concurrentievoorsprong!”

Nieuwsgierig of deze Action Learning MBA-opleiding ook bij jou past? Bekijk het programma en vraag een adviesgesprek aan.

Business School Nederland

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul je gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief met nieuws, blogartikelen en publicaties te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

9 − 5 =