Terug naar actueel
Artikelen

“Elke bijeenkomst van de Leergang Management en Leiderschap was een feestje!”

In artikelen door Business School Nederland

“Waar liggen mijn werkelijke ambities? Is dat op bestuurlijk vlak of meer in een adviesrol?” Ilse van ’t Ende zocht als leider in het onderwijs naar een managementopleiding voor onder andere deze persoonlijke verdieping. Ze besloot de Leergang Management en Leiderschap te volgen, de eerste fase van onze MBA. Welke impact heeft de opleiding tot nu toe op haar persoonlijke ontwikkeling?

Met welke vragen liep jij als professional rond wat voor jou een reden was om op zoek te gaan naar een opleiding?

“Momenteel werk ik in het onderwijs als Hoofd Kwaliteit en Onderwijs bij een bestuur van 6 basisscholen en als interim directeur op een school. Ik merkte al langere tijd dat ik mijzelf graag breder wilde ontwikkelen op alle facetten van een organisatie. Ik liep met vragen rond: ‘Wat wil ik uiteindelijk? Waar liggen mijn werkelijke ambities? Is dat op bestuurlijk vlak of meer in een adviesrol?’ Vragen waar ik nog niet het antwoord op heb gevonden, maar waar een opleiding als deze mij hopelijk bij kan helpen.”

Waarom koos je voor de Leergang Management en Leiderschap?

“In mijn zoektocht naar een juiste opleiding was het voor mij helder dat ik een volledige bedrijfskundige opleiding wilde volgen om mij persoonlijk verder te ontwikkelen. De Leergang Management en Leiderschap van Business School Nederland sloot hier goed bij aan. Deze leergang is het voortraject van de volledige MBA. In deze eerste fase krijg je een stevige bedrijfskundige basis waar je in de volgende MBA-fase een verdiepingsslag op maakt. Tegelijkertijd is persoonlijke ontwikkeling een essentieel onderdeel in de leergang en dit komt dan ook ruim aan bod. De balans die hiermee wordt aangebracht is erg prettig.”

Wat zijn de belangrijkste inzichten die je hebt meegekregen in de eerste fase van de MBA?

“De leergang is vrij breed en dat maakt dat je van alles iets meekrijgt. Het ene onderwerp was meer dan het andere van toepassing op mijn werkomgeving. De modules Verandermanagement, Strategisch Management en HRM, maar ook Presenteren en de modules over leiderschap en persoonlijke ontwikkeling hebben mij meer inzicht gegeven in mijn manier van leidinggeven. Ik merkte gedurende de leergang dat ik alerter werd op mijn handelen in de breedste zin van het woord. Zowel naar mijn collega’s toe als in beleidsontwikkeling en in het leiden van bijvoorbeeld vergaderingen. Ik kan niet direct zeggen wat de belangrijkste inzichten zijn. Het is de combinatie van het geheel dat maakt dat je je breder ontwikkelt en dit heeft directe invloed op jezelf en uiteindelijk ook op de organisatie en privé.”

Wat van het geleerde heb je direct kunnen toepassen op je werk en heeft al impact?

“Tijdens deze eerste fase van de MBA krijg je veel theorie dat je vertaalt naar je eigen praktijk. Dat maakt dat je heel praktisch met je organisatie bezig bent. We hebben als eindopdracht een organisatieanalyse gemaakt waarin alle modules verweven zijn. Voor mij was dit een ‘grote’ reflectie op de organisatie waarin je kijkt naar je eigen rol. Het is de spiegel die je wordt voorgehouden. Deze wordt je voorgehouden op een manier waardoor ik enthousiast werd om met hetgeen ik van mijzelf zag aan de slag te gaan. Daarnaast vond ik alle modules over leiderschap en persoonlijke ontwikkeling een wezenlijke bijdrage leveren aan het geheel. Uiteindelijk ben jij als persoon degene die het moet doen. Je kunt nog zoveel kennis hebben, maar als je niet weet hoe je ermee om moet gaan richting je omgeving dan levert het uiteindelijk weinig op.”

In hoeverre ben je geïnspireerd door je medestudenten of heb je zelfs van ze geleerd?

“Elke bijeenkomst was een feestje! Wat was het leuk om studiegenoten te hebben vanuit diverse sectoren. Verfrissend, verhelderend, inspirerend en motiverend. Het is waardenvol om eens in de wereld van de ander te stappen en proberen te begrijpen waarom dingen gaan zoals ze gaan. Daarnaast het praktisch bezig zijn met elkaar, veel in gesprek zijn, naar elkaar luisteren, met elkaar lachen…een meer dan waardevolle toevoeging op alles wat je al krijgt. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik elke keer uitkeek naar het moment om weer naar Buren te gaan.”

Welke bijeenkomst is je het meeste bijgebleven en waarom?

“Dat zijn er meerdere, maar met name de bijeenkomsten van Corné (HRM), Willy (organisatiestructuur en -cultuur) en Koen (leiderschapsvaardigheden en verandermanagement) waren voor mij erg inspirerend. De diepgang die aanwezig was, de zelfanalyses die we maakten, maar ook de gesprekken over onder andere: ‘Hoe kijk je naar je collega’s, hoe ga je om met ingewikkelde vraagstukken, hoe ben je als leider, en hoe ga je om met veranderingen?’

Kortom: iedere bijeenkomst had zijn eigen ‘charme’ dat mij continu inspireerde.”

Je gaat na de Leergang Management en Leiderschap graag door met de gehele MBA. Ben je na deze eerste fase nog steeds overtuigd?

“Ja, de eerste fase heeft mij de bevestiging gegeven dat het een goede keuze is om door te gaan. De leergang heeft mij een goede doorkijk gegeven van wat er komen gaat in de volgende fases van de MBA. Ik kijk uit naar de verdieping en het werken aan opdrachten in het belang van mijn eigen organisatie. Het zal een spannende tijd worden in wat er komen gaat, maar stap voor stap langzaam vooruit!”

Nieuwsgierig of deze impactvolle Leergang Management en Leiderschap ook bij jou past? Bekijk het programma en vraag een adviesgesprek aan.

Business School Nederland

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul je gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief met nieuws, blogartikelen en publicaties te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

12 − 5 =