Terug naar actueel
Artikelen

“Mijn droom is tijdens mijn MBA bij BSN gestart”

In artikelen door Business School Nederland

Robbert Land wilde graag leren om in zijn werk nog meer impact te maken. Als eigenaar van De Presenteerschool heeft hij van zijn passie zijn werk gemaakt. Zijn droom begon bij Business School Nederland (BSN)…

Van intuïtie naar meer impact: het MBA-begin van Robbert

In 2009 begon Robbert als teamleider bij de opleiding HBO-Rechten. Hij was opgeleid als jurist en had nog weinig ervaring als leidinggevende.

“Intuïtief deed ik volgens mij veel dingen goed, zeker omdat ik werd gedreven door mijn passie om professionals te helpen in hun loopbaan. Toch zocht ik naar nieuwe praktische kennis en inzichten om mijn werk nog beter en met meer impact uit te voeren. Ik sprak een collega die heel positief was over de Executive Action Learning MBA van BSN. Daarop besloot ik in 2013 met deze MBA te starten.”

Van achter de schermen naar de voorgrond: Robberts passie voor ontwikkeling

Als jurist werkte Robbert veelal achter de schermen; hij was voornamelijk bezig met dossier- en schrijfwerk. De overstap naar het onderwijs (HBO-Rechten) liet hem echter zien hoe energiek en vervullend het is om kennis te delen en anderen te begeleiden.

“Het geeft mij een kick als ik mensen stappen zie zetten in hun ontwikkeling waardoor ze hun ambities kunnen realiseren.”

Hoe de MBA bij BSN Robberts droom voedde

Robbert helpt anderen bij het verwezenlijken van hun droom, maar hoe is zijn eigen droom ontstaan hier bij BSN?

“Zonder dat ik het me toen realiseerde is hier bij BSN het zaadje geplant voor de droom die ik nu leef. Tijdens mijn MBA-reis heb ik meerdere inzichten opgedaan die me hebben gebracht waar ik nu sta als mens.”

Het bracht Robbert in de eerste plaats veel meer inzicht in zichzelf; in wie hij is, waar hij voor staat en in zijn onderscheidende waarde.

“Tijdens mijn opleiding kwam mijn talent voor presenteren sterk naar voren. Ik ben van nature een introvert persoon en treed dus niet snel op de voorgrond. In grote groepen viel ik nooit snel op. Maar als we moesten presenteren tijdens cursusdagen of bij een opdrachtgever, leefde ik op en kreeg ik daar veel complimenten over.”

In de tweede plaats kwam hij tijdens zijn MBA tot de ontdekking dat presentatievaardigheden de sleutel tot professioneel succes zijn.

“In mijn rol als leidinggevende en student van BSN zag ik hoeveel professionals het lastig vinden om overtuigend over te komen als ze spreken voor groepen. Ik vond dat zo zonde! Want wat heb je aan kennis of een visie als je die niet weet over te brengen? Ik kreeg steeds meer interesse in vraagstukken rondom presenteren. Het thema profileren diende zich daar als vanzelf bij aan: hoe kun je jezelf als professional krachtig en overtuigend presenteren, zodat je je ambities kunt realiseren? Zeker voor de meer introverte professional is dat een hele uitdaging.”

Ten derde triggerde zijn MBA-periode zijn ondernemersambities.

“In de jaren na de MBA bleef ik die ambitie voelen. Nu had ik met presenteren en profileren de thema’s in handen waarmee ik professionals wilde helpen als ondernemer. De MBA-reis gaf mij de bagage om stappen te kunnen zetten als ondernemer.”

‘Dream came true’: van ondernemersdroom naar realisatie

Alsof het zo was gepland, liep Robbert na zijn MBA een oud-collega, Stephan Borggreve, tegen het lijf. Dat zorgde voor zijn ‘dream came true’.

“Stephan had kort daarvoor De Presenteerschool opgericht. Dit bedrijf helpt professionals hun presentatievaardigheden te verbeteren. Het lag in lijn met de thema’s waar ik energie van krijg. Het klikte goed en zo werden we compagnons.”

Een leerreis vol impact en inzichten

Robbert beschrijft zijn MBA als een intensieve en verrijkende reis, waarbij het leren van en met elkaar centraal stond.

“Op verschillende vlakken leer je van elkaar. Het is mooi om te zien dat een ander net even anders kijkt naar een bepaald vraagstuk. Daarnaast help je elkaar organisatievraagstukken uit te diepen en scherper te krijgen. Ook ben je elkaars steun en toeverlaat in die intensieve periode; je stimuleert elkaar om het maximale te halen uit de leerreis die je samen maakt.”

Feedback die hij kreeg van een studiegenoot tijdens de samenwerking, was voor hem de meest waardevolle eyeopener, die hem verder bracht.

“Tijdens een MBA-bijeenkomst moest ik het woord voeren voor de groep. En na afloop zei mijn studiegenoot: ‘Als jij gaat spreken, dan ben jij zo krachtig en prettig om naar te luisteren. Doe dit vaker!’ Toen dacht ik: wauw dit is zulke mooie, waardevolle feedback. Het gaf mij aan de ene kant vertrouwen en aan de andere kant stimuleerde het me om meer van mezelf te laten zien. Dat is één van de dingen die mij altijd is bijgebleven en waar ik wat mee heb gedaan.”

Toepassing van Action Learning in de praktijk

De rode draad in de MBA is Action Learning, een praktijkgerichte leermethode die studenten direct toepassen op hun eigen organisatievraagstukken gedurende de opleiding. In hoeverre gebruikt Robbert dit nog in zijn dagelijkse werkleven?

“Ik coach als Action Learning Coach studenten van BSN in deze leermethode. Ook pas ik inzichten uit deze methode toe in onze onderneming. Het heeft mij geleerd met een afstand naar vraagstukken te kijken en eerst veel vragen te stellen om het vraagstuk helder te krijgen. Vaak ben je geneigd snel in oplossingen te denken, terwijl je eerst juist een paar stappen terug moet doen om verder te komen. Mijn compagnon en ik stellen elkaar veel vragen en willen iets eerst goed snappen en doorgronden. Als dat is gelukt, gaan we er acties aan koppelen.”

Toekomstdromen: Uitbouwen en innoveren

Nu de ondernemersdroom van Robbert werkelijkheid is geworden, kijkt hij uit naar het verder uitbreiden en ontwikkelen van De Presenteerschool.

“We richten ons nu op presentatievaardigheden, maar er zijn meer vaardigheden die je als professional kan en moet ontwikkelen om future proof te zijn. Als we naar de iets verdere toekomst kijken, zien wij onszelf dan ook als spil in een netwerk van organisaties die professionals helpen zichzelf in brede zin te ontwikkelen en voor te bereiden op de toekomst.”

Robberts reis toont aan dat persoonlijke ontwikkeling en professionele groei hand in hand gaan, met een MBA als krachtig hulpmiddel. Zijn verhaal is een inspiratie voor iedereen die overweegt een MBA te volgen om niet alleen hun carrière, maar ook hun persoonlijke visie en dromen te verwezenlijken.

Wil je ook ervaren welke impact Action Learning heeft op jouw manier van denken en handelen en wil je kennis maken met onze MBA? Volg dan een MBA Proefles en ontdek of deze opleiding bij je past.

Business School Nederland

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul je gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief met nieuws, blogartikelen en publicaties te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

10 − 7 =