Terug naar actueel
Artikelen

“Mijn droom is tijdens mijn MBA bij BSN gestart”

In artikelen door Business School Nederland

Robbert Land heeft als eigenaar van De Presenteerschool van zijn passie zijn werk gemaakt. Zijn droom begon bij onze business school…

Wat bracht jou ertoe om een MBA te gaan volgen?

“In 2009 begon ik als teamleider bij de opleiding HBO-Rechten. Ik was opgeleid als jurist en had nog weinig ervaring als leidinggevende. Intuïtief deed ik volgens mij veel dingen goed, zeker omdat ik werd gedreven door mijn passie om professionals te helpen in hun loopbaan. Toch zocht ik naar nieuwe kennis en inzichten om mijn werk nog beter en met meer impact uit te voeren. Ik sprak een collega die heel positief was over de Executive Action Learning MBA van BSN. In 2013 ben ik met die MBA gestart.”

Jij geeft aan dat je jouw passie vond om professionals te helpen in hun loopbaan. Wat maakt dat het zo jouw passie is geworden?

“Als jurist werkte ik veelal in de luwte; ik was voornamelijk met dossier- en schrijfwerk bezig. Natuurlijk communiceerde ik ook met mensen, maar dat was meer achter de schermen. In het onderwijs kwam ik voor groepen te staan. Hier merkte ik dat ik het enerzijds erg leuk vind om kennis over te brengen en het me anderzijds veel energie geeft om mensen te begeleiden in hun ontwikkeling.”

Wat vind je daar precies leuk aan?

“Het geeft mij een kick als ik mensen stappen zie zetten in hun ontwikkeling waardoor ze hun ambities kunnen realiseren.”

Mooi dat je professionals helpt bij het verwezenlijken van hun droom. Voorafgaand aan het gesprek gaf je aan dat jouw droom hier bij BSN is gestart. Fantastisch! Wat was jouw droom en hoe is deze ontstaan?

“Ja, mijn droom is bij BSN gestart. Zonder dat ik het me toen realiseerde is hier het zaadje geplant voor de droom die ik nu leef. Tijdens mijn MBA-reis heb ik meerdere inzichten opgedaan die me hebben gebracht waar ik nu sta als mens.

Het heeft me in de eerste plaats veel meer inzicht in mijzelf gegeven; in wie ik ben, waar ik voor sta en in mijn onderscheidende waarde. Tijdens mijn opleiding kwam mijn talent voor presenteren sterk naar voren. Ik ben van nature een introvert persoon en treed dus niet snel op de voorgrond. In grote groepen viel ik nooit snel op. Maar als we moesten presenteren tijdens cursusdagen of bij een opdrachtgever, leefde ik op en kreeg ik daar veel complimenten over.

In de tweede plaats kwam ik tijdens mijn MBA tot de ontdekking dat presentatievaardigheden de sleutel tot professioneel succes zijn. In mijn rol als leidinggevende en student van BSN zag ik hoeveel professionals het lastig vinden om overtuigend over te komen als ze spreken voor groepen. Ik vond dat zo zonde! Want wat heb je aan kennis of een visie als je die niet weet over te brengen? Ik kreeg steeds meer interesse in vraagstukken rondom presenteren. Het thema profileren diende zich daar als vanzelf bij aan: hoe kun je jezelf als professional krachtig en overtuigend presenteren, zodat je je ambities kunt realiseren? Zeker voor de meer introverte professional is dat een hele uitdaging.

Ten derde heeft mijn MBA-periode mijn ondernemersambities getriggerd. In de jaren na de MBA bleef ik die ambitie voelen. Nu had ik met presenteren en profileren de thema’s in handen waarmee ik professionals wilde helpen als ondernemer. De MBA-reis gaf mij de bagage om stappen te kunnen zetten als ondernemer.”

Hoe leef je nu je droom; hoe heb je deze waargemaakt?

“In 2019 liep ik een oud-collega, Stephan Borggreve, tegen het lijf. Hij had kort daarvoor De Presenteerschool opgericht. Dat bedrijf helpt professionals hun presentatievaardigheden te verbeteren. Dat lag in lijn met de thema’s waar ik energie van krijg. Het klikte goed en zo werden we compagnons.”

Hoe zou jij je MBA-reis dan in 1 zin omschrijven?

“Als een intensieve en leerzame reis.”

Hoe heb je het samen leren ervaren?

“Ik koos bewust voor een MBA waarin meerdere disciplines samenkwamen, omdat ik graag wilde leren van andere disciplines. Op verschillende vlakken leer je van elkaar. Het is mooi om te zien dat een ander net even anders kijkt naar een bepaald vraagstuk. Daarnaast help je elkaar vraagstukken uit te diepen en scherper te krijgen. Ook ben je elkaars steun en toeverlaat in die intensieve periode; je stimuleert elkaar om het maximale te halen uit de leerreis die je samen maakt.”

Waar heb je het meeste van geleerd tijdens de samenwerking met je studiegenoten?

“Op een gegeven moment moest ik het woord voeren tijdens een MBA-bijeenkomst. En na afloop zei mijn studiegenoot: “Als jij gaat spreken, dan ben jij zo krachtig en prettig om naar te luisteren. Doe dit vaker!” Toen dacht ik: wauw dit is zulke mooie, waardevolle feedback. Het gaf me aan de ene kant vertrouwen en aan de andere kant stimuleerde het me om meer te laten zien van mezelf. Dat is één van de dingen die mij altijd is bijgebleven en waar ik wat mee heb gedaan.”

De rode draad in de MBA-reis is Action Learning. In hoeverre gebruik je dit nog in je dagelijkse werkleven?

“Ik coach als Action Learning Coach studenten van BSN in deze leermethode. Ook pas ik inzichten uit deze methode toe in onze onderneming. Het heeft mij geleerd met een afstand naar vraagstukken te kijken en eerst veel vragen te stellen om het vraagstuk helder te krijgen. Vaak ben je geneigd snel in oplossingen te denken, terwijl je eerst juist een paar stappen terug moet doen om verder te komen. Mijn compagnon en ik stellen elkaar veel vragen en willen iets eerst goed snappen en doorgronden. Als dat is gelukt, gaan we er acties aan koppelen.”

Heb je nieuwe dromen die je wilt verwezenlijken?

“We leven nu onze ondernemersdroom en willen De Presenteerschool verder uitbouwen. We richten ons nu specifiek op presentatievaardigheden, maar er zijn meer vaardigheden die je als professional kan en moet ontwikkelen om future proof te zijn. Als we naar de iets verdere toekomst kijken, zien wij onszelf dan ook als spil in een netwerk van organisaties die professionals helpen zichzelf in brede zin te ontwikkelen en voor te bereiden op de toekomst.”

Nieuwsgierig of deze Executive Action Learning MBA-opleiding ook bij jou past? Bekijk het programma en vraag een adviesgesprek aan.

Business School Nederland

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul je gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief met nieuws, blogartikelen en publicaties te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

13 + 2 =