Terug naar actueel
Artikelen

Onze President in BNR Nieuwsradio over China; ontkoppelen of toch maar niet?

In artikelen door Business School Nederland

Annette Nijs, President van onze business school en voormalig staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en wetenschap, was te gast in het BNR Nieuwsradio programma ‘De Wereld’. Hier sprak ze met Bernard Hammelburg over hoe afhankelijk Europa is van China. Dit naar aanleiding van de G7-top die van 19 t/m 21 mei bij elkaar kwam in Japan en onze afhankelijkheid van China ter discussie stelde. Kunnen we deze afhankelijkheid verminderen en hoe verweven zijn ons economieën nou echt?

“Koop je parfum, lippenstift of oog make-up bij Kruidvat, de Trekpleister of Ici Paris, dan kom je bij China uit. Als je een goedkoper katoenen T-shirt aantrekt, maar ook als je er één aantrekt van de Lacoste of van Puma, grote kans dat deze in China is gemaakt. Als je gaat TikTokken, allemaal Chinees. Wanneer je op Schiphol door de gate naar het vliegtuig gaat, dan loop je door gangen die van Chinese makelij zijn. Nou zo kan ik nog wel even doorgaan. We zijn dus in ons dagelijkse leven en de dingen die we doen verweven met China,” zo vertelt Annette.

Bernard Hammelburg vraagt zich af: “Op de G7-top werd de ontwikkeling van de wereldwijde economie besproken en de zorg van de enorme grote rol van China hierin. Deel jij deze zorg ook?”

“Nee, ik deel die zorg niet dat wij afhankelijk zijn van China. Ik denk dat we nog echt veel dichter naar China zullen opkruipen. In 5 jaar tijd is China het grootste land in de wereld en daar kunnen we gewoon niet omheen.

Wat ik wel heel goed vind en dat zie je in Europa ook gebeuren, dat we nu gaan kijken waar zijn we nou afhankelijk zijn en niet alleen van China, maar dat geldt natuurlijk ook voor allerlei andere landen die ons producten leveren die wereldspelers zijn op een bepaald gebied.

We moeten niet ontkoppelen, maar we moeten de risico’s verminderen van die dingen die kritiek zijn voor ons in Europa.”

Wil je horen wat Annette hier verder over zegt, luister dan de podcast van BNR Nieuwsradio via bnr.nl.

Business School Nederland

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul je gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief met nieuws, blogartikelen en publicaties te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

10 + 6 =