Terug naar actueel
Artikelen

“Organisatieverandering: Let’s play the LeanGame!”

In artikelen door Business School Nederland

Organisatieveranderingen bereiken, je krijgt het niet cadeau. Je moet er wel wat voor doen uiteraard. Wat als dit kan aan de hand van een game? Change by Game! Dit is naam van de themabijeenkomst die Remco Groot op 22 maart bij onze business school verzorgt. Wat kan je precies verwachten en wat is het gedachtegoed van dit thema? Wij vroegen het Remco.

Waarover gaat jouw themabijeenkomst Change by Game in de kern?

“Onze visie is ‘Wij maken leren leuk’. Vaak leren we op traditionele wijze door bijv. literatuur te lezen of een hoorcollege. Dat is vrij passief. Wij zijn ervan overtuigd, en uit onderzoek is ook gebleken, dat door het spelen van een spel je jouw leerdoelen makkelijker en sneller bereikt. Tegelijkertijd is het een stuk leuker om op die manier te leren, omdat je actief bezig bent.”

Wat bracht jou tot dit thema?

“Dat is wel een leuk verhaal, zowel ik als mijn twee compagnons Fernand en Hilco zijn organisatieadviseurs op het gebied van lean en continu leren en verbeteren. We doen veel opdrachten bij diverse bedrijven en in verschillende sectoren. Dit zijn vaak programma’s met de lean management filosofie als kapstok. Een onderdeel van deze programma’s is een workshop waarbij een organisatie een fysiek spel speelt om de lean principes te leren kennen en gebruiken. In de coronatijd vroeg een klant aan mij: “Heb je in plaats van een fysieke game, ook een digitale game?”. Dat hadden we nog niet. Vervolgens zijn we eens gaan rondvragen en op internet gaan zoeken naar een dergelijke online game. Maar we konden eigenlijk niets vinden. Toen hebben we onze stoute schoenen aangetrokken en zijn we zelf een online game gaan ontwikkelen op basis van onze fysieke game. Deze hebben we getest bij onze klant. We kwamen erachter dat de online versie net zo goed werkte als de fysieke.”

Dachten jullie dat het anders zou kunnen uitpakken dan?

“Ja, we waren bang dat wanneer je niet in dezelfde ruimte zat, je wellicht minder interactie had en dat de leerdoelen niet tot hun recht kwamen, maar dat viel reuze mee. We merkten weinig tot geen verschil. Toen hebben we die game in eerste instantie in Trello gebouwd. Dat is eigenlijk meer een planningstool en was erg bewerkelijk. Daarom besloten we een eigen systeem te bouwen. Dit hebben we samen gedaan met een aantal werkstudenten. En uiteindelijk zijn we hierin een eigen bedrijf gestart, genaamd LeanGame. Inmiddels zijn we ruim een jaar bezig en hebben we ons eigen leerplatform. Ik heb de game gistermiddag nog gespeeld bij een grote verzekeraar en iedereen was laaiend enthousiast, dus het werkt!”

Hoe ziet zo’n spel eruit?

“Ik neem je even mee. Lean kent een aantal principes. Eén is de klant centraal stellen, twee is dat de processen in je organisatie zo optimaal mogelijk werken, en drie is dat je met kleine stappen het proces continu verbetert. Deze principes hebben wij in een game verwerkt. Onze game heet ‘Kado voor de klant’. Jouw team dat het spel speelt, krijgt hierbij de casus om als nieuw productieteam cadeaubonnen te maken. Het doel hierbij is om 12 orders in 3 minuten te maken voor een klant. In je team zijn verschillende rollen met ieder eigen taken, zoals de klant en een afdeling voorbereiding, productie en kwaliteit. De klant maakt de orders aan die vervolgens door het productieproces heengaan. Je speelt 3 of 4 rondes en iedere ronde is een werkdag. Ben je benieuwd naar het spel? Op 22 maart ga je het ontdekken.”

Wat kan een valkuil zijn tijdens het proces?

“Vaak zie je dat mensen heel snel makkelijk in hun eigen rol gaan zitten, maar vastzitten in hun eigen denkpatronen. Wij willen mensen met deze LeanGame stimuleren out-of-the-box te denken en met oplossingen te komen waarbij de klanttevredenheid stijgt.”

Wat is de kracht van jullie spel?

“Het is een instrument om je medewerkers op een toegankelijk manier te betrekken in een werkproces om zo samen bepaalde leerdoelen te bereiken. Daarnaast krijg je inzicht in de rollen in je team, de taakverdelingen en heel belangrijk hoe je samenwerkt. Ook trek je met dit spel mensen weg uit hun dagelijkse werkproces om anders te kijken. Het is een eenvoudige manier om leren leuk te maken en samen actief bezig te zijn. En er zit een competitie element in, ook niet onbelangrijk in een game!”

Voor welke doeleinden wordt jullie spel ingezet en kan iedereen het spel spelen?

“Je kan het spel voor verschillende doeleinden gebruiken. Je kan het als onderdeel van een veranderingstraject inzetten, je kan het opnemen in je opleidingstraject om stil te staan bij de verschillende lean principes of als activiteit voor teambuilding. Mijn ervaring is dat je het spel in iedere sector en met ieder type dienst of product kan spelen. Van een productie bedrijf, financiële dienstverlener tot een overheidsinstelling. Je hoeft daarbij geen kennis te hebben van lean. Iedereen kan zich een productieproces voorstellen waarbij je cadeaubonnen maakt en waar bepaalde taken bij horen. Ik merk wel dat wanneer ik het spel speel met lean experts dat zij op basis van hun lean kennis en ervaringen sneller zien waar de verbeteringen mogelijk zijn.”

Kan een bedrijf het spel helemaal zelf spelen of is één van jullie hierbij aanwezig?

“Wij bieden bedrijven aan het spel te begeleiden, maar we hebben inmiddels ook bij bedrijven mensen intern opgeleid die het spel gebruiken in hun interne opleiding en daarmee zelf het spel faciliteren. Uiteindelijk doen we het hier ook voor, zodat bedrijven ermee aan de slag blijven en continu verbeteren.”

En als je nou helemaal niet van spelletjes houdt, zoals ik, hoe zou je mij dan kunnen enthousiasmeren om het toch te spelen als medewerker?

“Naast dat je gezamenlijke leerdoelen bereikt, is het ook gewoon fun! Er moet in een spel ook gelachen worden. Je komt echt even los van de dagelijkse werksleur.”

In hoeverre kan spelenderwijs leren bijdrage aan duurzame veranderingsvraagstukken?

“Ons spel zou een onderdeel kunnen zijn van een programma verduurzaming. Bijv. voor de overheid of een bedrijf die op bepaalde zaken wil verbeteren om het milieu te ontlasten. Dan maken wij een spel waarbij het bewustzijn van milieu een leerdoel is. Het is onze ambitie om ons spel toe te passen op verschillende gebieden, dus wie weet worden wij wel geïnspireerd tijdens de themabijeenkomst door studenten en alumni die met een programma verduurzaming bezig zijn.”

In hoeverre zou het spelenderwijs leren effectief kunnen zijn bij het oplossen van het personeelstekort?

“Met onze game zouden wij dan naar de vraag kijken: hoe zorg je nu dat je de beschikbare personeelscapaciteit die je hebt makkelijker en efficiënter inzet? Dit zit al deels in de game die we hebben, waarbij je dus met hetzelfde aantal mensen sneller die 12 orders maakt. Zo komt er weer meer tijd vrij voor ander werk wat is blijven liggen of voor nieuwe producten of diensten.”

Aan wie adviseer je om zeker deel te nemen aan deze themabijeenkomst?

“Eigenlijk aan iedereen in alle sectoren non-profit en profit die ervan overtuigd is dat je aan de hand van een spel makkelijker leert. En nog een tip van één van onze klanten: laat ook je Managementteam meespelen. Zo krijgen zij in ander half uur op een laagdrempelige manier inzicht in de lean filosofie, snappen ze waar de medewerkers mee aan de slag gaan en zien ze wat er op de werkvloer speelt.”

Waar wacht je nog op? Let’s play he game! Meld je aan voor de themabijeenkomst.

Business School Nederland

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul je gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief met nieuws, blogartikelen en publicaties te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

8 − 4 =