Terug naar actueel
Artikelen

Vormgeven aan de toekomstige leiders van morgen: Het succesverhaal van het LEAP Programme

In artikelen door Business School Nederland

De agrarische sector wordt gekenmerkt door snelle ontwikkelingen en innovaties. Zo ondervindt ook Agrifirm, een koploper in de agrarische sector. Samen met onze business school onderstreept de organisatie het belang van nieuw leiderschap voor deze sector. Hoe kun je omgaan met de dynamische invloeden van buitenaf, en een real-time strategie omzetten naar beleid met visie op de toekomst.

Agrifirm neemt al jaren de verantwoordelijkheid op zich om talentvolle managementprofessionals naar eigen inzicht te ontwikkelen tot gedreven en ervaren leiders. Samen met onze business school heeft zij het LEAP Programme ontwikkelt dat verder gaat dan traditioneel onderwijs.

“Het is echt een co-creatie met BSN geworden, dat vonden we heel belangrijk,” benadrukt Joke Mens, HR Manager Global Talent Acquisition & Development bij Agrifirm, over de ontstaanswijze van het LEAP Programme.

Focus op Action Learning en leiderschapsontwikkeling

Sinds de lancering in 2020 heeft het programma zich gericht op het ontwikkelen van leiderschap door middel van onze Action Learning methode. Hierbij staat het aanpakken van echte bedrijfsuitdagingen van de organisatie centraal en scherpen we niet alleen de individuele capaciteiten aan, maar versterken we met deze methode ook de collectieve kracht van het team. Zo kan de organisatie elk complex vraagstuk aanpakken met maximale impact.

“Tijdens het programma willen we de talentvolle leiders goed begeleiden en helpen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, zodat ze ook echt die stap van operationeel en tactisch managen naar strategisch managen kunnen maken,” aldus Joke Mens.

Om dit tastbaar te maken zijn er verschillende Action Learning Projecten opgepakt, variërend van het verbeteren van inkoopprocessen tot het versterken van de marktpositie. Deze hands-on benadering heeft niet alleen geleid tot persoonlijke en professionele groei van de talentvolle leiders, maar ook direct bijgedragen aan de strategische doelstellingen van Agrifirm. Dit werd al zichtbaar in de beginfase van het LEAP programme. Zo hebben de leiders destijds hun projecten gepresenteerd aan het Executive Committee.

“Zij waren zeer lovend over de kwaliteit van de projecten en uitkomsten. Met de projecten en hun persoonlijke groei hebben de talentvolle leiders echt laten zien dat ze de stap van operationeel naar strategisch niveau aankunnen,” blikt Joke terug.

Selectie en coaching

De selectieprocedure voor het LEAP Programme was intensief, gericht op medewerkers die niet alleen over de vereiste ervaring beschikten, maar ook een sterke motivatie toonden.

“De leidinggevenden hebben de talentvolle medewerkers met 7 tot 10 jaar managementervaring voorgedragen en vervolgens volgde er nog een assessment, Engelse test en de medewerkers moesten een motivatie vlog insturen,” licht Joke toe over het selectieproces.

Eenmaal geselecteerd, doorlopen de medewerkers verschillende modules, ondersteund door mentoren uit het senior management van Agrifirm en externe coaches van BSN. Deze combinatie van interne en externe begeleiding zorgt voor een rijke leerervaring.

“Door de coach sandwich van interne en externe begeleiding konden de medewerkers reuzensprongen maken,” deelt Koen Litjens, een coach van BSN, zijn observaties.

Impact en toekomst

De impact van het programma is vandaag de dag nog voelbaar.

“Een zeer intensieve, impactvolle en inspirerende week met deze toptalenten!,” deelde Agrifirm op sociale media, na de afronding van een recente module.

Dit benadrukt niet alleen het succes van het programma, maar ook de waarde die het toevoegt aan de organisatie als geheel. Als we vooruitkijken, blijft het partnerschap tussen Agrifirm en BSN een mooi voorbeeld van hoe gerichte ontwikkeling van leiderschapstalent niet alleen individuen verandert, maar ook een positieve impact heeft op organisaties en de sectoren waarin zij opereren. Het LEAP Programme laat de kracht van leren door doen zien en bereidt een nieuwe generatie leiders voor op de uitdagingen en kansen van de toekomst.

Wil jij jouw team en organisatie ook naar een hoger niveau tillen? Ga dan in gesprek over de incompany mogelijkheden met Sem de Vries, Commercial Leader Business Development. Laat een berichtje voor hem achter via sdevries@bsn.eu.

Business School Nederland

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul je gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief met nieuws, blogartikelen en publicaties te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

9 − 7 =