Financiering

Waar haal ik het geld vandaan? Wat houdt je nog tegen, start dit jaar nog!

 

Je wilt een MBA opleiding volgen, maar hebt geen recht meer op de reguliere studiefinanciering? Waar haal je het geld dan vandaan? Speciaal voor jou is het Levenlanglerenkrediet in het leven geroepen. Ook zijn je studiekosten dit jaar nog aftrekbaar bij de belastingdienst. Wat houdt je nog tegen, start dit jaar nog!

 

Levenlanglerenkrediet

Vanaf het studiejaar 2017-2018 kan iedereen die een deeltijd opleiding gaat volgen op hbo of universiteit tot 55 jaar tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor de studiekosten. Deze aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen heet het Levenlanglerenkrediet en geldt uitsluitend bij Business School Nederland (BSN) voor de Action Learning en Executive MBA-opleidingen.

Hoeveel lenen

Je kunt per (studie)jaar het bedrag lenen dat je aan lesgeld moet betalen. Daar geldt wel een maximum voor. Voor een volledig MBA-programma kun je een maximum van € 10.030,20 per jaar lenen. Een aantal kosten is uitgesloten voor de lening, zoals de studiereis naar China.

Hoelang lenen en wanneer uitbetaald?

Je krijgt een Levenlanglerenkrediet voor de duur van je opleiding, in het geval van BSN is dit 24 maanden. Het bedrag (1/12 deel van het collegegeld of lesgeld dat je moet betalen) wordt aan het eind van elke maand uitbetaald.

Terugbetalen

Na afronding van je opleiding start de aflossing van je lening in het daaropvolgende jaar. Je hebt dan maximaal 15 jaar de tijd om het Levenlanglerenkrediet terug te betalen, inclusief rente. In 2018 is de rente 0 procent. Houd het rentepercentage in de gaten via DUO
Hoeveel je per maand moet aflossen, hangt af van je inkomen.

Aanvragen

Als je bent ingeschreven als student bij BSN kun je het Levenlanglerenkrediet aanvragen via Mijn DUO.
Wij als onderwijsinstelling dienen je aanvraagformulier mede te ondertekenen. Stuur het formulier naar ons toe en we regelen dit voor je.
Wanneer het krediet aan je is verstrekt, mag je de studiekosten in maximaal 24 maanden via een gunstige betalingsregeling aan BSN betalen. Dit is een uitzondering die we voor jou maken. Normaal gesproken is er een betalingsregeling van maximaal 4 termijnen voor een MBA-opleiding.

Ga voor de voorwaarden naar www.duo.nl.

De scholingsaftrek verdwijnt NIET en blijft ook in 2020 gehandhaafd!

Het kabinet heeft besloten dat in 2020 de huidige scholingsaftrek van kracht blijft.
Een goede reden je opleiding nog in september 2019 te starten.

CASUS

Ik ben Jan Janssen. Mijn leeftijd ligt tussen de 30 en 55 jaar. Ik ga studeren bij BSN, schrijf me in voor de Executive MBA. In de inkomstenbelasting zit ik in de hoogste schijf en betaal ik helaas 52% belasting (maar krijg dan ook 52% studiekosten retour via de scholingsaftrek) tot 1 januari 2021! Daarna vervalt deze scholingsaftrek mogelijk. Dus schrijf ik me nú in voor de MBA opleiding bij BSN. Met de maximale scholingsaftrek mag ik per jaar EUR 15.000,- aftrekken. Ik let goed op: de drempel voor de scholingsaftrek bedraagt per jaar EUR 250,- Verder weet ik ook dat er sinds juni 2017 via LevenLangLerenkrediet bij DUO geld kan worden geleend voor deze MBA opleiding.
Aan BSN betaal ik in september 2019 / februari 2020 de opleiding en trek bij aangifte (of vraag direct vooraftrek aan) EUR 15.000,- af minus de drempel ad EUR 250,- en dan ontvang ik 52% terug via de belastingdienst, dus EUR 7.670,-. Via het levenlanglerenkrediet van DUO leen ik de rest of bijna de rest (er kan voor een MBA maximaal EUR 10.800,- worden geleend)
In 2019 / 2020 heb ik dan voor de MBA een uitgave van ca EUR 7.500,-. Het bij DUO geleende geld moet ik terugbetalen na afloop van de studie. De hoogte van de maandelijkse aflossing van de schuld hangt af van het inkomen op dat moment.

Meer informatie?

Voor meer informatie over onze MBA-programma’s en betalingsregelingen en/of hulp bij je DUO aanvraag neem contact op met Merel van der Ham via 0344-579044 of mail naar merel@bsn.eu.

Share This