Van 16.00 tot 19.30 uur.
Wat maakt iemand een destructief leider? Dit is een veelbesproken vraag. Daarom nodigen we je uit voor de Themabijeenkomst ‘Destructief leiderschap’. We gaan de schaduwkant van leiderschap verkennen. Dit krijgt in veel organisaties nauwelijks aandacht, terwijl laissez-faire-leiderschap, torenhoge ambities, pestgedrag en bestuurlijk wegkijken, juist aan de orde van de dag zijn. Het is hoog tijd dat we deze onderbelichte kwestie aanpakken en ontdekken hoe we destructief leiderschap kunnen voorkomen en helen.
Programma
Tijdens deze dynamische bijeenkomst gaan we dieper in op de verschillende aspecten van destructief leiderschap. We duiken in verwaarloosde organisaties die ten grondslag liggen aan dit fenomeen. Onze gastspreker Joost Kampen, een autoriteit op dit gebied, deelt ons concrete praktijkvoorbeelden die ons uitdagen om actie te ondernemen, zowel als business school als individu!
“Door wetenschappers wordt destructief leiderschap als een belangrijk sociaal vraagstuk gezien dat verdere aandacht verdient. Het begrijpen en voorkomen ervan is even belangrijk, zo niet belangrijker dan het bevorderen van positieve aspecten van leiderschap. Emotionele schade door leidinggevenden is een veelvoorkomend probleem op de werkvloer, met gevolgen zoals stress, burnout en verloop. Ondanks de impact op arbeidsproductiviteit wordt destructief leiderschap in bestuurs- en directiekamers nog niet voldoende erkend. Hoe kan het dan dat zoveel kennis uit onderzoek naar destructief leiderschap niet wordt gebruikt in de praktijk? Deze kennis wil ik toegankelijk maken voor de praktijk, zodat we destructief leiderschap kunnen voorkomen en helen.”
Resultaat
De doelstellingen van deze bijeenkomst:
- Inzichten geven in de negatieve gevolgen van destructief leiderschap;
- Onderscheiden van vormen van destructief leiderschap in persoonskenmerken, zoals narcisme, machiavellisme en pathologie naast gedrag, zoals intimidatie en verwaarlozing;
- Inzichten geven over het voorkomen en genezen van destructief leiderschap door verwerken van het organisatietrauma en herstellen van vertrouwen als voorwaarden voor een gezond werkklimaat;
- Netwerken met gelijkgestemden nieuwsgierige studenten en alumni.

Wie is Joost?
Joost Kampen is een bevlogen veranderkundige, socioloog en expert op het gebied van verwaarloosde organisaties. Met zijn diepgaande onderzoek en uitgebreide ervaring heeft hij waardevolle inzichten verworven over destructief leiderschap. Hij doet onderzoek vanuit de Vrije Universiteit en Universiteit Twente en is docent in diverse opleidingen bij Business School Netherlands, SIOO, NBA Opleidingen en AOG. Hij werkt vanuit een eigen praktijk en is aangesloten bij de Ambachtsschool voor Organiseren en Veranderen.
Joost is auteur van de boeken ‘Verwaarloosde organisaties’ (2011, OOA Boek van het Jaar), ‘Emotional abuse and neglect in the workplace’ (2015), ‘Leren interveniëren in verwaarloosde organisaties’ (2017), ‘Advieswerk in verwaarloosde organisaties’ (2020) en ‘Destructief leiderschap’ (2023).
Aantal deelnemers
Er is plaats voor max 60 deelnemers.
Kosten
Studenten en Tractus leden GRATIS
Alumni (geen lid van Tractus) en overige deelnemers betalen € 60,-
Elke deelnemer mag gratis 1 introducee meenemen
Locatie
Business School Nederland
Herenstraat 25
4116 BK Buren