Van 16.00 tot 19.30 uur.
Samenwerken lijkt vaak vanzelfsprekend, maar in de praktijk loopt het regelmatig mis. Dit komt doordat we geneigd zijn elkaar te overtuigen zonder voldoende te luisteren naar de perspectieven van anderen. Bovendien duiken we vaak te snel in het zoeken naar oplossingen, zonder het onderliggende vraagstuk grondig te verkennen. Tijdens deze themabijeenkomst gaat Peter de Roode dieper in op de uitdagingen en oplossingen in effectieve samenwerking.
Programma
Peter de Roode werkt momenteel samen met Rob van Els en Elmas Duduk aan het boek ‘Beter Samenwerken’ dat eind 2024/begin 2025 verschijnt. In dit boek onthullen zij dat echte samenwerking vaak complexer is dan het op het eerste gezicht lijkt. Hoewel teamwerk en synergie essentieel zijn voor succes, worden de voordelen hiervan regelmatig ondermijnd door miscommunicatie en een gebrek aan begrip voor verschillende perspectieven. Peter gaat deze kwesties aanpakken en waardevolle inzichten delen tijdens de bijeenkomst, waardoor deelnemers de tools krijgen om hun samenwerkingsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.
Resultaat
Deze themabijeenkomst heeft als doelstelling om:
- Beter te luisteren naar anderen
Het verminderen van de focus op het overtuigen van anderen en het versterken van het luisteren naar de interessante aspecten van de visies van anderen.
- Grondige probleemverkenning
Voorkomen dat er direct naar oplossingen wordt gesprongen zonder het vraagstuk grondig te verkennen.
- Zorgvuldige diagnose stellen
Systematisch de bestaande samenwerkingsdynamieken binnen teams of afdelingen analyseren door gebruik te maken van acht verschillende metaforen om zowel de bovenstroom (bijvoorbeeld machinedynamiek, politieke structuren) als de onderstroom (bijvoorbeeld morele waarden, persoonlijke restricties) te begrijpen.
- Juiste interventies kiezen
Op basis van een helder begrip van de samenwerking, gepaste interventies implementeren die inspelen op zowel de sterktes als de zwaktes van de huidige samenwerking.
- Zelfverbetering door samenwerkers
Stimuleren van zelfreflectie en -verbetering binnen teams, waardoor samenwerkers zelf de verantwoordelijkheid nemen voor verbeteringen in hun samenwerking.
- Optimalisatie van unieke kwaliteiten
Maximaal gebruik maken van de unieke kwaliteiten van elk teamlid, wat bijdraagt aan versterking van het werk en de tevredenheid binnen het team.
- Verhoging van betrokkenheid en psychologische veiligheid
Creëren van een sterkere basis voor beslissingen en het verhogen van zowel de betrokkenheid als de psychologische veiligheid binnen teams.
Wie is Peter?
Peter de Roode is zelfstandig adviseur, docent en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. Zijn grote uitdaging is om medewerkers leren te leren.
Het expertisegebied van Peter ligt op het kruispunt van leren en veranderen. Als opleidingskundige is hij erop gericht om de vertaalslag te maken hoe het geleerde de werkplek bereikt. In zijn rol als organisatieadviseur kijkt hij vooral naar hoe de verbinding is tussen ratio en emotie, tussen zeggen en doen, kortom tussen de onderstroom en de bovenstroom. En in zijn rol als trainer neemt hij vaak een Socratische houding aan door de kunst van het vragenstellen als uitgangspunt te nemen voor een onderzoekende houding.
Als docent verbonden aan verschillende business scholen verzorgt hij verschillende vakgebieden, zoals Strategisch HRM, HR Analytics, Verandermanagement, Persoonlijk Leiderschap, Cultuur & Organisatie en Didaktiek & Opleidingskunde. Peter ondersteunt profit en non-profit organisaties bij de vele veranderingen die op ze af komen door het vergroten van hun eigen lerend vermogen. Door hen te leren hoe ze zelf een diagnose moeten stellen, door hen zelf keuzes te laten maken over interventies en door hen zelf vast te laten stellen wat de beste evaluatiemethode is. Leren is voor hem geen kennisoverdracht.
Naast zijn nieuwe boek ‘Beter Samenwerken’ heeft Peter ook andere invloedrijke boeken geschreven, waaronder ‘De Comforttransitie’ en ‘Werkvormen voor managers’, en levert hij een bijdrage aan het vakgebied door zijn rollen in jury’s en als recensent. Door zijn docentschap met adviseurswerk te combineren, geeft dat Peter een mooie verbinding tussen theorie en praktijk.
Aantal deelnemers
Er is plaats voor max 60 deelnemers. Deelname aan deze themabijeenkomst is gratis.
Locatie
Business School Nederland
Herenstraat 25
4116 BK Buren