Van 16.00 tot 19.30 uur.
Met leveranciers meer waarde toevoegen: betekenisvol
Er zijn veel wereldwijde ontwikkelingen die een grote impact hebben op zowel publieke als private organisaties. Enkele voorbeelden hiervan zijn de energietransitie, duurzaamheid, tekort aan grondstoffen, AI/digitalisering, oorlogen, distributieproblemen, schaarste aan talent op de arbeidsmarkt, ethiek en wetgeving. Deze ontwikkelingen stellen hoge eisen aan de leiders van organisaties.
De praktijk leert dat leveranciers een belangrijke strategische rol kunnen spelen bij het vergroten van de waarde van organisaties, met als doel meerwaarde te creëren voor de klant. Het is echter belangrijk dat het wel mogelijk voor hen gemaakt wordt. Inkoop speelt hierbij een sleutelrol en gaat verder dan een vakspecialisme met focus op kostenbesparing.
Programma
Inkoop is een integraal onderdeel van bedrijfskunde, waarbij de focus ligt op het realiseren van de strategische doelen van de organisatie. Het is geen eenvoudig proces, omdat er verschillende belanghebbenden betrokken zijn. Dit vraagt om een inkoper nieuwe stijl én inzicht in het belang van leveranciers bij meerdere disciplines binnen het bedrijfskundig proces. Vaak ligt de nadruk alleen op kostenbesparing bij inkoopcontracten, terwijl leveranciers in veel gevallen van cruciaal strategische betekenis zijn. Neem bijvoorbeeld ASML, waar ongeveer 90% van de kosten van de machines naar leveranciers gaan! Het wereldwijd uitbesteden is gemeengoed, maar vraagt ook een aangepaste benadering van inkoop. De eerder genoemde externe ontwikkelingen versterken deze noodzaak, niet alleen bij de inkoper, maar ook bij andere disciplines. Dit is bij uitstek onderdeel van het MBA-curriculum.
Tijdens deze themabijeenkomst ‘Leveranciersmanagement’ belicht spreker Jacques Reijniers de veranderende rol van leveranciers en inkoop aan de hand van praktijkvoorbeelden en bruikbare concepten. Daarbij behandelt hij ook de organisatievraagstukken van de deelnemers.
Resultaat
De doelstellingen van deze bijeenkomst zijn:
- Inzicht in de strategische meerwaarde van leveranciers en de rol van inkoop;
- Actuele prioritaire aandachtspunten in de organisatie m.b.t. het leveranciersbelang;
- Doorgronden van management van inkoop als onderdeel van de bedrijfskunde;
- Impact van de veranderende rol inkoop voor de organisatie: de realisatie.

Wie is Jacques?
Dr.ing. J.J.A.M. (Jacques) Reijniers MBA is sinds 2000 directeur/eigenaar van Apollo Consultancy B.V.: raadgeving en docent. Als werktuigbouw- en bedrijfskundige was hij werkzaam in de industrie (o.a. Cincinnati Milacron, ASML en Koning & Hartman) en consultancy (PwC en voorgangers) op de gebieden van o.a. (productie) logistiek en inkoop voor vele organisaties. Hij was ook directievoorzitter van Het NIC) en parttime bijzonder hoogleraar Inkoopmanagement (NEVI-leerstoel). Hij publiceerde regelmatig en doceert op eerder genoemde vakgebieden: o.a. in België, Duitsland, Oostenrijk en Curaçao. Hij promoveerde op het thema ‘Het boeken van operationele resultaten in een kortere tijd’.
Aantal deelnemers
Er is plaats voor max 60 deelnemers.
Kosten
Studenten en Tractus leden GRATIS
Alumni (geen lid van Tractus) en overige deelnemers betalen € 60,-
Elke deelnemer mag gratis 1 introducee meenemen
Locatie
Business School Nederland
Herenstraat 25
4116 BK Buren