Terug naar actueel
Goodmorning BSN!

Het spel voorblijven: Voortdurende innovatie

In goodmorning bsn! door Business School Nederland

In een wereld die gekenmerkt wordt door steeds snellere veranderingen, waarin technologische vooruitgang het zakelijke landschap van de ene dag op de andere verandert, wordt één fundamentele waarheid overduidelijk: innovatie is het levensbloed van elke onderneming. De noodzaak voor bedrijven om te innoveren is een kwestie van overleven en wordt duidelijk weerspiegeld in de verminderde levensduur van bedrijven, vooral die op de S&P 500 Index. Bedrijven die er niet in slagen zich aan te passen, te evolueren en verandering te omarmen, lopen het risico binnen tien jaar in de vergetelheid te raken.

Terwijl we ons verdiepen in voortdurende innovatie, hebben we het voorrecht om inzichten te krijgen van een expert op dit gebied, Corina Kuiper. Met meer dan 25 jaar ervaring in verschillende functies, waaronder strategische, financiële en innovatiemanagementfuncties, is Corina een grootheid op het gebied van corporate venturing en innovatie. Haar indrukwekkende achtergrond omvat werk binnen zowel startups als gevestigde bedrijven. Ze is niet alleen de oprichter van The Innovation Family, maar ook directeur en bestuurslid van het Corporate Venturing Network. Als langdurige docent innovatiemanagement bij BSN wordt Corina erkend als een aanjager voor ondernemende individuen en organisaties. Haar boeiende carrière en uitgebreide expertise maken haar de perfecte gids om te navigeren door de wateren van voortdurende innovatie.

Innovatie is de hoeksteen van veerkracht en duurzaamheid in het hedendaagse zakelijke landschap. Corina biedt unieke inzichten in deze filosofie en benadrukt het belang van het veranderen van perspectieven en het begrijpen van de veelzijdige aard van innovatie.

Een verschuivend landschap: De urgentie van voortdurende innovatie

Stel je eens voor: een bedrijf dat ooit tientallen jaren heeft gedraaid, vecht nu voor zijn bestaan. Het is geen vergezocht scenario; het is een realiteit waar veel bedrijven mee te maken hebben. De S&P 500 Index, een barometer van zakelijk succes, geeft een teleurstellend beeld. In het verleden hadden bedrijven in deze index een levensduur van 50 tot 60 jaar. Vandaag de dag is dit echter gekelderd tot slechts 10 jaar. Voor bedrijven buiten de index is de situatie nog ambitieuzer, met een levensduur die vaak onder de 10 jaar ligt. De boosdoener achter deze trieste situatie is wat wij de “big bang disruption” noemen, voornamelijk aangedreven door de meedogenloze digitaliseringsgolf.

In het digitale tijdperk heeft een innovatief idee, vooral in de vorm van een digitaal product of een digitale dienst, de potentie om snel schaalbaar te worden. In tegenstelling tot vroeger, toen de toetredingsdrempels werden gevormd door de bouw van enorme fabrieken en complexe toeleveringsketens, kunnen de innovators van vandaag hun ideeën tot leven brengen en ze met een opmerkelijke snelheid op de wereld loslaten. Het digitale domein heeft in zekere zin de toetredingsdrempels verlaagd, waardoor innovators snel de markt kunnen betreden.

De keerzijde van deze digitale revolutie is dat innovatie nu gemakkelijk na te maken is. Als innovator kun je een baanbrekend digitaal product of dienst creëren, maar het kan snel worden geïmiteerd. In het verleden had je concurrentie veel tijd nodig om je in te halen, maar vandaag de dag, als er een beter idee in het verschiet ligt, kunnen concurrenten je innovatie snel verouderd maken. Dit snelle tempo van innovatie en adoptie betekent dat bedrijven zichzelf elke 8 tot 10 jaar moeten transformeren om relevant en concurrerend te blijven.

Drie perspectieven op innovatie

De vraag is nu: hoe navigeer je effectief door dit steeds veranderende landschap van voortdurende innovatie? Corina deelt drie verschillende perspectieven die de manier waarop we innovatie begrijpen en benaderen kunnen veranderen.

 1. The Four by Four Innovation Metrics: Niet alle innovaties zijn gelijk. Innovatie komt in verschillende vormen, en het is noodzakelijk om daartussen onderscheid te maken en de juiste balans te vinden. Stel je bedrijf voor als een orkest, waarbij elk type innovatie een ander instrument is. Om mooie muziek te maken, heb je de juiste combinatie nodig. De “Four by Four Innovation Metrics” presenteert een classificatie van innovatie in vier categorieën: verbeterd product, nieuw product, aangrenzende categorie en nieuw-voor-de-wereld. Elk type vereist een andere aanpak, organisatiestructuur en set key performance indicators (KPI’s).
  • Verbeterd product: Hierbij wordt een bestaand product aangepast met kleine verbeteringen. Je klanten kunnen het nog steeds op dezelfde manier gebruiken.
  • Nieuw product: Een product dat iets echt innovatiefs biedt, maar geen significante verandering in het gedrag van de klant vereist.
  • Aangrenzende categorie: Innovaties in deze categorie vereisen dat klanten hun gedrag aanpassen, mogelijk bij andere winkels kopen of zich aanpassen aan nieuwe aspecten.
  • Nieuw voor de wereld: Deze innovaties zijn zo transformatief dat ze praktisch onherkenbaar zijn in vergelijking met het vorige aanbod. Ze vereisen vaak uitgebreide voorlichting aan klanten en een aanzienlijke gedragsverandering.

Bedrijven moeten middelen eveneens toewijzen aan elk type innovatie. De 70/20/10-regel, waarbij 70% wordt toegewezen aan verbeterde producten, 20% aan aangrenzende categorieën en 10% aan nieuwe innovaties, is een veelgebruikte aanpak.

 1. The Minimal Viable Ecosystem (MVE): Geïsoleerde innovatie is een verouderd concept. Moderne innovatie is in hoge mate onderling verbonden. Het MVE is de kleinste set elementen die nodig is om een unieke commerciële waarde te creëren. Het gaat om het begrijpen van het ecosysteem waarin je innovatie bestaat en het erkennen van de noodzaak om samen te werken met partners. Om een innovatie er echt toe te laten doen, is vaak de samenwerking met andere entiteiten nodig. Om dit te illustreren, neem het voorbeeld van een recyclebaar product. Zelfs als je een ongelooflijk recyclebaar product hebt, zal het niets uitmaken als er geen recyclageproces of -infrastructuur voorhanden is. Het volledige potentieel van je product kan alleen worden gerealiseerd binnen een breder ecosysteem.
 2. The 10 Types of Innovation: Traditionele innovatie richt zich vaak op productprestaties en soms op het productsysteem. Er zijn echter tien verschillende soorten innovatie die je kunt onderzoeken. Beperk je innovatie-inspanningen niet tot slechts één type. Overweeg in plaats daarvan hoe elk type kan worden ingezet om waarde te creëren voor je klanten en bedrijf.
 • Configuratie: Wijzig de samenstelling en het ontwerp van je product.
 • Aanbieden: Innoveer de diensten of functies die je aan klanten aanbiedt.
 • Ervaring: De klantervaring verbeteren via diensten, kanalen, merk en klantenbetrokkenheid.
 • Winstmodel: Wijzig hoe je geld verdient, zoals het veranderen van je prijsstructuur.
 • Netwerken: Bouw partnerschappen of ecosystemen om je waardepropositie te verbeteren.
 • Structuur: Reorganiseer je interne activiteiten voor efficiëntie en effectiviteit.
 • Proces: Stroomlijn de manier waarop je waarde levert aan klanten.
 • Productprestaties: Verbeter de belangrijkste mogelijkheden en eigenschappen van je product.
 • Productsysteem: Breid je product uit of vul het aan met een systeem.
 • Kanaal: Heroverweeg hoe klanten toegang krijgen tot je product of dienst.

Continue innovatie, zoals Corina Kuiper benadrukt, gaat niet alleen over het aanpassen van een product; het is een veelomvattende mentaliteitsverandering waarbij meerdere aspecten van je bedrijf betrokken zijn.

Lego: een veelzijdig meesterwerk op het gebied van innovatie

Een ideale casestudy om de doeltreffendheid van het gebruik van verschillende innovatietypes te illustreren is Lego. Lego is geliefd bij generaties en is een tijdloze klassieker die gedijt dankzij voortdurende innovatie.

Productsysteem: De iconische bouwstenen van Lego, voor het eerst geliefd door kinderen, hebben de tand des tijds doorstaan, met hun compatibiliteit over generaties heen. Dit zorgt voor continuïteit en een constante betrokkenheid.

Configuratie: Lego biedt een breed scala aan sets voor verschillende voorkeuren, van ingewikkelde stadsgezichten tot complexe Star Wars-ruimteschepen.

Netwerk: Door partnerschappen aan te gaan met grote spelers in de filmindustrie introduceert Lego themaproducten en -ervaringen die gekoppeld zijn aan filmreleases. Ze creëren een culturele buzz rond hun merk.

Kanaal: Lego heeft zowel fysieke winkels als een robuuste online aanwezigheid, die inspelen op verschillende consumentenvoorkeuren. Ze zorgen voor een gemakkelijke toegang tot hun producten.

Merk: Lego gaat niet alleen over blokjes; het gaat ook over de verbeelding die ze inspireren. Ze hebben een krachtig en duurzaam merk opgebouwd dat consequent kwaliteit en creativiteit levert.

Klantenbetrokkenheid: Lego betrekt haar fans met Lego-thema-ervaringen in “Lego Land” en via verschillende evenementen en creëert zo een gemeenschapsgevoel.

Het blijvende succes van Lego ligt in het vermogen om meerdere soorten innovatie toe te passen. In plaats van te vertrouwen op één type, maken topinnovators gebruik van de kracht van meerdere.

Voortdurende innovatie is geen voorbijgaande trend; het is de levensader voor bedrijven die willen gedijen in een steeds veranderend landschap. De diepgaande inzichten van Corina Kuiper, geput uit haar uitgebreide ervaring, onderstrepen het belang van het benaderen van innovatie met een breed perspectief. De veelzijdige benadering van innovatie, die wordt geïllustreerd door de “Four by Four Innovation Metrics”, het “Minimal Viable Ecosystem” en de “The 10 Types of Innovation”, zorgt ervoor dat bedrijven zich niet beperken tot productprestaties alleen.

Als we naar de toekomst kijken, is het niet genoeg om te innoveren; we moeten continu innoveren en verandering omarmen als een kans voor groei. Bedrijven die met succes de turbulente wateren van verandering bevaren door zich aan te passen en te evolueren, zullen niet alleen overleven maar ook gedijen en de leiding nemen in dit tijdperk van voortdurende innovatie. Voortdurende innovatie, zoals Corina benadrukt, is de sleutel om het spel voor te blijven en te zorgen voor een blijvende erfenis van relevantie en succes.

Ook eens deelnemen aan een Goodmorning BSN!?

Sluit je elke dinsdagochtend om 08:15 uur bij ons aan voor verhelderende presentaties en gesprekken over interessante, relevante onderwerpen in het bedrijfsleven. Klik hier op de zoomlink om elke dinsdagochtend om 8:15 uur met ons mee te doen.

Business School Nederland

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul je gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief met nieuws, blogartikelen en publicaties te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

10 − 7 =