Action Learning MBA

Learn to act, act to learn

Ben je een professional en wil je met onze unieke direct toepasbare Action Learning-methodiek een verschil maken in je organisatie als manager én bouwen aan je toekomst, dan is onze MBA-opleiding iets voor jou. Kom in contact met senior-docenten en –coaches en maak kennis met Action Learning, thema’s als Innovatie in de digital age naast andere vakinhoudelijke aspecten van onder andere HRM en Finance.

Programma in het kort
 • Nederlandstalig programma, met klein deel Engelse topartikelen
 • Part-time, met een duur van 24 maanden
 • Leren in en met je eigen werksituatie (action learning)
 • Voor managers,management trainees en professionals
 • Flexibiliteit in lesprogramma (tot max 48 maanden)
 • Intensieve begeleiding door ervaren Coaches
 • Seniordocenten met unieke combinatie van theoretische kennis en brede praktijkervaring
Het Action Learning MBA programma bestaat uit 3 fasen:

Fase 1 duurt 3 maanden. Aan bod komen:

 • Leidinggeven, beslissen, probleemanalyse, veranderen
 • Organisaties grondig analyseren (structuur, cultuur etc)
 • Tools die studeren makkelijker maken (o.a. Smartreading)

 
Fase 2 duurt 15 maanden, met als inhoud:

 • Verdieping in belangrijke managementaspecten, zoals strategisch leiderschap, Marketing in de digital age, HRM, organiseren van werk en werkorganisatie, managen van informatie, Internationaal management
 • Themadagen met nieuwste trends binnen management
 • Managen van veranderingen: innovaties en verbeteringen
 • Eigen en probleemoplossend vermogen van anderen verhogen, realiseren implementatie van vernieuwingen
 • Werken aan uitdagende projecten in eigen organisatie en in internationaal verband

 
Fase 3 duurt 6 maanden

 • Werken aan een strategisch project voor je eigen organisatie, of eventueel een andere organisatie
 • Informatie verwerken , ordenen, analyseren
 • Literatuur analyseren en gedegen onderzoek doen
 • Reflecteren en leren te leren
 • Kers op de taart: verdedigen eigen Master onderzoek
Profiel deelnemers
 • Beginnend tot ervaren managers en professionals
 • Afgeronde HBO
 • Tenminste 2 jaar relevante werkervaring
 • Medewerking werkgever
 • Sterke motivatie om 2 jaar te leren en te studeren
 • Ruime HBO-werkervaring kanopleidingseis compenseren

 

Praktische informatie

Startdatum
14 februari 2019
12 september 2019

Prijs
EUR 23.950,- (vrij van BTW) Bij de prijs inbegrepen:
• Lesdagen, boeken, studiemateriaal (artikelen en abstracts)
• Lunches, maaltijden en overige consumpties
• Coaching, in kleine groepen en individueel
• Examenkosten
• Optioneel: studiereis naar China ad EUR 3.500,-

Duur
24 maanden

Studiebelasting
10 – 15 uur per week

Lesdagen
Gemiddeld 2 lesdagen per maand Lesdagen vaak vrijdag en zaterdag 20 coachingsessies van 2-3 uur

Groepssamenstelling
Kleine groepen tot maximaal 18-20

Leslocatie
Business School Nederland,
Herenstraat 25, Buren

FAQ | Meest gestelde vragen

Wat is het verschil tussen Action Learning MBA en Executive MBA?
Doelgroep van de Executive MBA is ervaren managers. Doelgroep van de ALMBA is beginnende managers, professionals en project managers. De Executive MBA heeft 40% meer lesdagen, die veelal vallen op woensdag t/m vrijdag, gemiddeld 3 lesdagen per maand. De AL MBA heeft lesdagen op de vrijdagen en zaterdagen, gemiddeld 2 lesdagen per maand.

Zijn er vrijstellingen mogelijk?
Vrijstellingen zijn mogelijk indien elders een Master afgerond is waarbij werkervaring een toelatingseis was. Tevens zijn vrijstellingen mogelijk als een post HBO bedrijfskunde is gevolgd bij de HAN, de HU of Hogeschool InHolland.

Wat zijn de Toelatingseisen?
HBO of Master als vooropleiding. Meer dan 6-7 jaar werkzaam zijn in een functie op HBO niveau kan de opleidingseis compenseren. Meer dan 2 jaar werkervaring (ALMBA). Meer dan 3 jaar specifiek managementervaring (Executive MBA). Mogelijkheid om 4 projecten te doen in de eigen of een andere organisatie

Hoe ziet de begeleiding/coaching eruit?
De in totaal 5 praktijkopdrachten binnen de MBA worden begeleid door een ervaren coach. Het laatste project, de dissertation, wordt nog eens extra inhoudelijk gecoacht door een van de vakdocenten.

Zijn de programma’s geaccreditateerd?
De MBA’s van BSN zijn nationaal en internationaal geaccrediteerd en erkend. De internationale accreditaties zijn belangrijk bij een werkkring in het buitenland.

Wat is de minimale omvang van de eigen organisatie?
Voor analyses en projecten dient de eigen organisatie enige omvang in personeel te hebben, ca 10-15 minimaal. Zonder eigen organisatie kan de MBA echter ook gedaan worden (ZZP-ers), dan dienen analyses en projecten elders te worden gedaan. Denk hierbij bijvoorbeeld in een NGO of sportclub van flinke omvang etc.

Wat is het verschil met andere MBA’s?
De MBA’s van BSN verschillen veel van andere MBA’s. Universitaire MBA’s richten zich op het ontwikkelen van theorie, de MBA’s van BSN op het slim toepassen van bestaande theorieën. In de BSN MBA’s richten we ons op handelingsvraagstukken (hoe lossen we het overschot aan voorraden op?), en niet primair op kennisvragen (zoals: wat weten Nederlandse managers van strategisch management?). Zie hiervoor onze pagina ‘Welke MBA past bij mij?’.

Wat is de studiebelasting en studieduur?
De MBA duurt 24 maanden en heeft een studiebelasting naast het werk van 10-15 uur per week. Verlenging zonder bijkomende kosten kan tot en met 12 maanden. Daarna wordt jaarlijks inschrijfgeld gevraagd. De echt maximaal mogelijke studieduur is 4 jaar en 9 maanden.

Waar bestaan de toetsen/examens uit?
In de MBA zijn er kennistoetsen, analysetoetsen en projecten die gedaan worden. Alle opdrachten worden thuis of op het werk gedaan, er zijn dus geen klassikale toetsen of –examens. Elke opdracht heeft een relatie met de eigen organisatie, dit maakt de MBA van BSN uniek in zijn soort.

Hoe zijn de vakken opgebouwd qua inhoud?
Een hoofdvak, core course, bereid je thuis voor door het lezen van een theorieboek en het lezen van door BSN geselecteerde tijdschrift artikelen (digitale reader). Ook bereid je een beknopte bedrijfsanalyse voor, aan de hand van door docenten opgestelde vragen. Daarna volgen 2-3 dagen les per vak en het definitief maken van de bedrijfsanalyse op een bepaald aspect, zoals Marketing of HRM. Is de analyse voldoende dan is het vak afgesloten.

Hoe is de hele MBA studie opgebouwd?
In enkele (4) maanden volg je de eerste fase van de MBA waarin tools zitten om beter te studeren, je leidinggevende capaciteiten te verbeteren, sneller te lezen en bedrijfsvraagstukken op te lossen met een maximum aan resultaat. Daarna volgt de tweede fase met 7 vakken, core courses genoemd (zie “inhoud van een vak”) Duur van deze fase is 14 maanden. De derde fase duurt 6 maanden en gaat in hoofdzaak over het oplossen van een strategisch vraagstuk (opgeschreven in de dissertation).

Hoe overtuig ik mijn manager/werkgever?
Een MBA vraagt om een forse investering in tijd en geld. Bij veel andere MBA’s levert dit de werknemer veel op en de werkgever heel weinig. Doet men een MBA bij BSN dan heeft de werkgever direct baat bij de studie: niet alleen zijn manager leert veel, de werkgever krijgt de beschikking over diverse bedrijfsanalyses en ziet zijn manager ten minste 4 knellende bedrijfsvraagstukken oplossen. Waar anders een consultant voor wordt ingehuurd wordt nu door de MBA student een oplossing gevonden en geïmplementeerd. Dit levert direct én besparing op consultants op én oplossing van vraagstukken op, bij elkaar doorgaans in geld uitgedrukt veelvouden van de studiekosten. De BSN-MBA is een ideaal middel om talenten in de eigen organisatie te ontdekken en te ontwikkelen, zodat hoger management niet duur van elders dient te worden ingehuurd (met onzekerheid over de kwaliteiten).

Kan ik in termijnen betalen?
Betaling in termijnen is mogelijk, doorgaans in 4 termijnen die binnen de 24 maanden van de studie vallen. Programmavoorlichting beschikt over nadere informatie.

Ervaringen

Erwin Briene MBA
“Bevlogen docenten, inspirerende colleges en masterclasses, diepgaande discussies met medestudenten en docenten, een geweldige studiereis naar Suriname, en natuurlijk niet te vergeten de heerlijke locatie en een zeer betrokken staff. Geweldig!” LinkedIn-profiel Lees hier het interview met Erwin Briene: ‘We verspillen met z’n allen miljarden door oplossingen te verzinnen voor de verkeerde problemen’

Remco Hopmans MBA
“De inhoud van het curriculum sluit erg goed aan op de dagelijkse praktijk en heeft mijn strategische horizon zowel verbreed als verdiept. Maar vooral ben ik als persoon gegroeid en beter in staat om problemen op de juiste manier te inventariseren & zonder oordeel mensen te helpen zelf de juiste oplossing te realiseren.” LinkedIn-profiel Lees hier het interview met Remco Hopmans: ‘Niet alleen ik, maar mijn hele organisatie plukte de vruchten van mijn Action Learning MBA’

Pieter van Nieuwaal MBA
“De MBA is inhoudelijk prima met een goede koppeling naar de praktijk. De Acton Learning projecten zijn een goede voorbereiding op de dissertation. De begeleiding van de internal was uiterst professioneel.” LinkedIn-profiel

Huub Wentink MBA
“Een opleiding die gericht is op onderwerpen in jou praktijk door jouzelf te laten veranderen. Dit gebeurd op een toegankelijke, informele manier samen met studiegenoten die soortgelijke vragen hebben maar vanuit een andere situatie. Erg leerzaam en inspirerend.” LinkedIn-profiel

Patricia van Gorp MBA
“De MBA sluit goed aan op de praktijk. Interessante bijeenkomsten en diversiteit aan trainers. De Action Learning-methodiek biedt verhelderende als ook verrassende inzichten en zijn een meerwaarde voor zowel de opdrachten als de Dissertation.” LinkedIn-profiel

“We doen nu vaker een beroep op de eigen kracht van het personeel en vallen minder terug op expertise van externen: dit levert ons op jaarbasis sowieso 70.000 euro winst op.”

Cor van Hal MBA

BSN Alumnus Action Learning MBA, LinkedIn-profiel

Share This