FAQ

Meest gestelde vragen

Wat is het verschil tussen Action Learning MBA en Executive MBA?
Doelgroep van de Executive MBA is ervaren managers. Doelgroep van de Action Learning MBA is beginnende managers, professionals en project managers. De Executive MBA heeft 40% meer lesdagen, die veelal vallen op woensdag tot en met vrijdag, gemiddeld 3 lesdagen per maand. De Action Learning MBA heeft lesdagen op de vrijdagen en zaterdagen, gemiddeld 2 lesdagen per maand.

Zijn er vrijstellingen mogelijk?
Vrijstellingen zijn mogelijk indien elders een Master afgerond is waarbij werkervaring een toelatingseis was. Tevens zijn vrijstellingen mogelijk als een post HBO bedrijfskunde is gevolgd bij de HAN, de HU of Hogeschool Inholland.

Wat zijn de toelatingseisen?
HBO of Master als vooropleiding. Meer dan 6-7 jaar werkzaam zijn in een functie op HBO niveau kan de opleidingseis compenseren.
Meer dan 2 jaar werkervaring (Action Learning MBA). Meer dan 3 jaar specifiek managementervaring (Executive MBA).
Mogelijkheid om 4 projecten te doen in de eigen of een andere organisatie.

Hoe ziet de begeleiding/coaching eruit?
De in totaal 5 praktijkopdrachten binnen de MBA worden begeleid door een ervaren coach. Het laatste project, de dissertation, wordt nog eens extra inhoudelijk gecoacht door een van de vakdocenten.

Zijn de programma’s geaccrediteerd?
De MBA’s van BSN zijn nationaal en internationaal geaccrediteerd en erkend. De internationale accreditaties zijn belangrijk bij een werkkring in het buitenland.

Wat is de minimale omvang van de eigen organisatie?
Voor analyses en projecten dient de eigen organisatie enige omvang in personeel te hebben, circa 10-15 minimaal. Zonder eigen organisatie kan de MBA echter ook gedaan worden (ZZP’ers), dan dienen analyses en projecten elders te worden gedaan. Denk hierbij bijvoorbeeld in een NGO of sportclub van flinke omvang etc.

Wat is het verschil met andere MBA’s?
De MBA’s van BSN verschillen veel van andere MBA’s. Universitaire MBA’s richten zich op het ontwikkelen van theorie, de MBA’s van BSN op het slim toepassen van bestaande theorieën. In onze MBA-programma’s richten we ons op handelingsvraagstukken (hoe lossen we het overschot aan voorraden op?), en niet primair op kennisvragen (zoals: wat weten Nederlandse managers van strategisch management?). Zie hiervoor onze pagina ‘Welke MBA past bij mij?’.

Wat is de studiebelasting en studieduur?
De MBA duurt 24 maanden en heeft naast het werk een studiebelasting van 10-15 uur per week. Verlenging zonder bijkomende kosten kan tot en met 12 maanden. Daarna wordt jaarlijks inschrijfgeld gevraagd. De echt maximaal mogelijke studieduur is 4 jaar en 9 maanden.

Waar bestaan de toetsen/examens uit?
In de MBA zijn er kennistoetsen, analysetoetsen en projecten die gedaan worden. Alle opdrachten worden thuis of op het werk gedaan, er zijn dus geen klassikale toetsen of –examens. Elke opdracht heeft een relatie met de eigen organisatie, dit maakt de MBA van BSN uniek in zijn soort.

Hoe zijn de vakken opgebouwd qua inhoud?
Een hoofdvak, core course, bereid je thuis voor door het lezen van een theorieboek en het lezen van door BSN geselecteerde tijdschrift artikelen (digitale reader). Ook bereid je een beknopte bedrijfsanalyse voor, aan de hand van door docenten opgestelde vragen. Daarna volgen 2-3 dagen les per vak en het definitief maken van de bedrijfsanalyse op een bepaald aspect, zoals Marketing of HRM. Is de analyse voldoende dan is het vak afgesloten.

Hoe is de hele MBA studie opgebouwd?
In enkele (4) maanden volg je de eerste fase van de MBA waarin tools zitten om beter te studeren, je leidinggevende capaciteiten te verbeteren, sneller te lezen en bedrijfsvraagstukken op te lossen met een maximum aan resultaat. Daarna volgt de tweede fase met 7 vakken, core courses genoemd (zie “inhoud van een vak”) Duur van deze fase is 14 maanden. De derde fase duurt 6 maanden en gaat in hoofdzaak over het oplossen van een strategisch vraagstuk (opgeschreven in de dissertation).

Hoe overtuig ik mijn manager/werkgever?
Een MBA vraagt om een forse investering in tijd en geld. Bij veel andere MBA’s levert dit de werknemer veel op en de werkgever heel weinig. Doet men een MBA bij BSN dan heeft de werkgever direct baat bij de studie: niet alleen zijn manager leert veel, de werkgever krijgt de beschikking over diverse bedrijfsanalyses en ziet zijn manager ten minste 4 knellende bedrijfsvraagstukken oplossen. Waar anders een consultant voor wordt ingehuurd wordt nu door de MBA student een oplossing gevonden en geïmplementeerd. Dit levert direct én besparing op consultants op én oplossing van vraagstukken op, bij elkaar doorgaans in geld uitgedrukt veelvouden van de studiekosten.

Onze MBA is een ideaal studietraject om talenten in de eigen organisatie te ontdekken en ontwikkelen, zodat hoger management niet niet extern tegen hoge kosten hoeft te worden ingezet (met onzekerheid over de kwaliteiten).

Kan ik in termijnen betalen?
Betaling in termijnen is mogelijk, doorgaans in 4 termijnen die binnen de 24 maanden van de studie vallen. Programmavoorlichting beschikt over nadere informatie.

“De MBA-opleiding bij BSN heeft bijgedragen aan een sterke persoonlijke ontwikkeling in de vorm van anders leren denken en anders leren handelen. Zelden meer een schot vanuit de heup, maar gericht op zoek naar de kern van een bedrijfskundig probleem. De opleiding heeft mij gestimuleerd in het aanbrengen van focus en heeft mij tegelijkertijd duidelijk gemaakt dat strategische vraagstukken niet vragen om strategische oplossingen maar om het maken van strategische beslissingen.”

Jaap Kalfsbeek MBA

BSN Alumnus Executive MBA, LinkedIn-profiel

Business School Nederland heeft de meest gestelde vragen jou op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Share This