Strategisch Leiderschap

Action Learning: Learn to act, act to learn

Masterclass Strategisch Leiderschap

Bekwaam je in strategisch leiderschap

De Masterclass Strategisch Leiderschap is bedoeld voor senior adviserende en toezichthoudende professionals zoals commissarissen, toezichthouders en adviseurs. Je bent zelf niet verantwoordelijk voor het uitstippelen van een toekomstbestendige koers bij organisaties, maar wel voor het toezicht daarop of advies daarover. Inzicht in hedendaagse opvattingen over strategisch leiderschap is cruciaal om dat adequaat te kunnen doen en om leiders effectief te ondersteunen bij het maken van strategische keuzes in turbulente tijden.

Na afronding van de Masterclass Strategisch Leiderschap:
 • Heb je inzicht in relevante macro ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en nieuwe economieën en begrijp je de impact daarvan op de toekomst van de organisatie(s) waarvoor je werkt.
 • Heb je inzicht in de vraagstukken die cruciaal zijn voor de toekomstbestendigheid van een organisatie.
 • Begrijp je hoe je de gezondheid en aantrekkelijkheid van een organisatie kunnen vaststellen, evenals strategische issues, prioriteiten en initiatieven.
 • Heb je inzicht in praktische managementinstrumenten en hoe je die kunt inzetten bij innovatie en het voeren van een dialoog met leiders in organisaties.

Samengevat wordt je competenter op het gebied van strategisch leiderschap en aantrekkelijker als professioneel gesprekspartner bij strategische vraagstukken.

De Masterclass Strategisch Leiderschap behandelt onder andere de volgende onderwerpen:
 • toekomstbestendigheid en holistisch kijken naar een organisatie vanuit strategische vensters;
 • de aantrekkingskracht en gezondheid van organisaties;
 • de invloed van technologische, economische, politieke en technologische ontwikkelingen op organisaties;
  strategische keuzes;
 • strategisch managen als dynamisch proces.
Kenmerken van de Masterclass Strategisch Leiderschap bij BSN
 • Nederlandstalig
 • Praktische aanpak
 • Versterkt door nauwe samenwerking met medestudenten uit diverse branches
 • Praktijkdocenten uit verschillende branches
 • Maximaal 15 deelnemers per groep om persoonlijke aandacht te waarborgen
Voor wie is de Masterclass Strategisch Leiderschap bedoeld?

De masterclass is bedoeld voor (aankomende) bestuurders, toezichthouders en adviseurs van organisaties die:

 • meer diepgang en inzicht wilt verkrijgen in strategisch leiderschap en in de toepassing van nieuwe theorieën daarover;
 • over inzichten en instrumenten wilt beschikken om het thema toekomstbestendigheid bespreekbaar te maken in organisaties;
 • in je professionele rol als adviseur/bestuurder/toezichthouder effectiever wilt zijn bij het borgen van toekomstbestendigheid.

Belangrijk is dat je als deelnemer een MBA of vergelijkbare opleiding/ervaring achter de rug hebt en bereid bent om over je eigen ervaringen te praten. Voorafgaand aan deze opleiding vindt een intake gesprek plaats om je eigen leerdoelen vast te stellen.

Het programma kent vier dagen met steeds een specifiek thema:

Dag 1: Strategisch leiderschap en de invloed van digitalisering op organisaties.
Dag 2: Strategische aandachtsgebieden en keuzes in het businessdomein.
Dag 3: Strategische aandachtsgebieden en keuzes in het organisatiedomein.
Dag 4: Borgen van toekomstbestendigheid, strategische wendbaarheid en innovatie.

cover boek Strategisch managen in turbulente tijdenDe materie die wordt behandeld is gebaseerd op het boek van Norbert Greveling en Roland Bushoff Strategisch managen in turbulente tijden, Leren je organisatie toekomstbestendig te maken (2019, Management Impact). Beiden zijn bovendien kerndocent bij dit programma en gespecialiseerd in strategisch leiderschap. Er is voldoende gelegenheid voor deelnemers om in groepen te werken en ervaringen over elkaars organisaties uit te wisselen.

Studieduur

4 dagen

Het programma vindt plaats op:

28 oktober,  11 november, 1 en 15 december 2020

Zodra het maximale aantal deelnemers is bereikt, sluit de open inschrijving.

Tijd

9.30 – 16.30 uur

Aantal deelnemers

10 -15

Studiekosten

EUR 2,950 (BTW-vrij en inclusief arrangementskosten)
EUR 2,360 voor alumni en studenten (BTW-vrij en inclusief arrangementskosten)

Inbegrepen:

 • Lesdagen, studiemateriaal (artikelen en abstracts)
 • Lunches, maaltijden en overige consumpties
PE punten

Je verdient 24 PE punten (Permanent Education) op NLQF 7 niveau door het volgen van deze leergang.

De masterclass wordt gegeven door Norbert Greveling en Roland Bushoff. Beiden zijn kerndocent op het gebied van strategisch management in de MBA- en DBA-programma’s van Business School Nederland. Vanuit hun jarenlange ervaring als adviseur en docent in dit vakgebied en hebben zij onlangs het boek Strategisch managen in turbulente tijden, Leren je organisatie toekomstbestendig te maken geschreven. Dit boek verschaft de theoretische basis bij deze Masterclass.

Ir. Roland Bushoff, docent Strategisch Management bij Business School NederlandRoland Bushoff
Ir. Roland Bushoff heeft als managementconsultant meer dan 25 jaar ervaring, grotendeels opgedaan bij organisaties in de financiële sector. Hij heeft Technische Bedrijfskunde gestudeerd aan de TU/Eindhoven en is daarna na een aantal jaren werkzaam geweest als stafmanager bij Océ NVM. Zijn loopbaan als consultant is in 1990 gestart bij Twynstra Gudde, waar hij in 1996 partner is geworden. Vanaf 2003 is hij zelfstandig werkzaam geweest vanuit Bushoff & Partners. De toenemende samenwerking met de adviseurs van Voogt Pijl & Partners heeft in 2010 geleid tot toetreding tot dit bureau.

 

Dr. ir. Norbert Greveling, docent Strategisch Management bij Business School NederlandNorbert Greveling
Met 30 jaar ervaring als consultant en ruim 150 opdrachtgevers, waaronder middelgrote organisaties, multinationals en startende ondernemingen, is dr. ir. Norbert Greveling een inspirerende grondlegger van vernieuwende theorieën op het gebied van strategisch management. Denk aan het strategisch raamwerk om holistisch naar organisatie te kijken, een hedendaagse aanpak voor strategisch managen, een moderne denkwijze over het toekomstig succes van organisaties en nieuwe denkbeelden over de kerntaken van leiders in organisaties.

“We verspillen met z’n allen miljarden door oplossingen te verzinnen voor de verkeerde problemen”
“Mijn belangrijkste drijfveer voor het doen van een MBA was mijn behoefte aan persoonlijke groei. Ik zocht (en vond) de theoretische verdieping die ik nodig had om steviger in mijn schoenen te staan en te groeien in mijn rol als manager. Dit resulteerde onder andere in het opstellen van een gezamenlijke visie binnen KLM, die tot op de dag van vandaag als kapstok geldt voor alles wat we doen.”

Erwin Briene MBA

Duty Manager Operations bij KLM, LinkedIn-profiel

Share This