Zoeken
Locatie
Buren
Taal
Nederlands
Startdatum
Voorjaar 2024
Kosten
€1.180,- (BTW vrij)
Duur opleiding
2 dagen
Aantal deelnemers
8 - 18
01
Beschrijving

Met Duurzaam Leiderschap word je toekomstbestendig, loop je niet om maatschappelijke uitdagingen en organisatieproblemen heen, maar los je ze op.

Er komt veel op ons af waar we ons zorgen over maken: klimaatverandering, stikstof, de energietransitie, arbeidsmarkttekorten, artificial intelligence en ga zo maar door.
Maar het meest zorgelijke is ons toenemend wantrouwen in bestaande leiders. We zitten in turbulente tijden. De turbulentie is echter niet het probleem, maar de dominante logica en politiek waarmee leiders problemen willen oplossen.

Bij gebrek aan visie en leiderschap, kiezen leiders liever voor geitenpaadjes die problemen omzeilen en onze wereld onnodig ingewikkeld maken, dan dat ze een visie ontwikkelen.
Veel organisaties zijn vooral bezig korte termijn problemen op te lossen. We ervaren dat méér regels, formulieren en pleisters plakken niet werken. Terwijl de bestaande manier van organiseren de problemen erger maakt, neemt het wantrouwen toe. We zijn niet toekomstbestendig en hebben visie en een nieuwe strategie nodig. We moeten oude patronen loslaten om nieuwe duurzame patronen te ontwikkelen.
We hebben behoefte aan Duurzaam Leiderschap, wat in ieder van ons zit!

02
Programma

Wat kun je verwachten van de Masterclass ‘Duurzaam Leiderschap’?

Het doel van deze Masterclass is dat je een Duurzaam Leider wordt, die een toekomstbestendig programma ontwikkelt voor de transformatie naar een duurzame, datagedreven en decentrale organisatie. Je wisselt ervaringen uit over welke aanpak zinvol is en je komt in contact met andere geïnteresseerden, om daarna samen te werken.

Dag 1: waarom en wat vraag

 • Maatschappelijke context en organisatieproblemen.
 • Dominante logica loslaten, anders organiseren en technologie gebruiken.
 • Perspectief op nieuw organiseren.
 • Technologische ontwikkelingen op een niet technische manier.
 • Moderne organisatiekunde, datagedreven ecosystemen.
 • Transformatie: the basics.

Dag 2: hoe vraag met praktische voorbeelden

 • Ontwikkel je visie op duurzaam, datagedreven en decentraal organiseren.
 • Hoe kun je moderne organisatiekunde en datatechnologie samen gebruiken?
 • Patronen, perspectieven en organisatieprincipes.
 • Hoe bouw je een ecosysteem met het Community Model Canvas?
 • Hoe gebruik je blockchain en de digitale lopende band in je netwerk?
 • Praktijkvoorbeelden en eigen use case ontwikkelen.
 • Hoe begin je morgen met de ‘Double Track’ strategie?

Wie is jouw docent?

Paul Bessems

Paul Bessems is een organisatievernieuwer en helpt professionals en organisaties toekomstbestendig te worden. Hij ondersteunt ze bijvoorbeeld met ‘Idealized Design’, transformatieprogramma’s, innovaties, het bouwen van ecosystemen, datagedreven organiseren, strategisch advies, toepassen van datatechnologieën en het Community Model Canvas, het selecteren en ontwikkelen van Certified Transformation Officers (CTO), de implementatie van de blockchain-based digital assembly line en het ontwikkelen van toekomstgerichte curricula. Hij is een internationale spreker, strategisch adviseur, trainer, ondernemer, (co)-auteur van vijftien managementboeken en regelmatig te horen in de landelijke media.

Naast zijn werk als trainer & strategisch adviseur is hij ook fellow en bestuursvoorzitter van de Weconomics Foundation, CEO van Weconet Technologies BV, founder van The Institute for New Organizational Thinking, themamanager datagedreven logistiek van Logistics Community Brabant en co-founder/lead van het BrainBloc data experience lab op de TU/e-campus.

Meer info: www.paulbessems.com

03
Majors

Voeg masterclasses als major aan jouw diploma toe

Ben je student en volg je de reguliere Action Learning MBA of de Executive Action Learning MBA? Dan heb je de mogelijkheid om masterclasses als major (specialisatie) aan jouw diploma toe te voegen. Bij sustainable masterclasses dien je er (minimaal) twee te volgen. Om een major te voltooien, schrijf je een persoonlijk effectiviteitspaper en geef je ruime aandacht aan dit onderwerp in je dissertation.

04
Voor wie

Speciaal voor ervaren professionals uit verschillende branches

Als ervaren professional die deelneemt aan deze masterclass heb jij:

 • een afgeronde master of hbo;
 • de verantwoordelijkheid om antwoord te geven op vragen van directie, klanten en netwerk over maatschappelijk verantwoord ondernemen en de transformatie naar een duurzame, digitale en decentrale toekomst;
 • een functie als MVO-adviseur, digital lead, innovatiemanager, business developer,
 • projectleider, consultant, trainer of community manager;
 • of een manager of professional op het gebied van HR, finance, legal, facility management en logistics, strategie en beleid;
 • minimaal 5 jaar relevante werkervaring.
05
Kosten

Jouw kosten voor deze masterclass

Voor de Masterclass ‘Duurzaam leiderschap’ betaal je € 1.180,- btw-vrij, inclusief arrangementskosten.

Ben je student of alumnus? Dan betaal je voor deze masterclasses € 1.000,- btw-vrij, inclusief arrangementskosten.

STAP-budget

Vanaf 1 maart 2022 heb je de mogelijkheid het STAP-budget aan te vragen voor een opleiding, cursus of training! Dit geldt onder andere voor deze masterclass. Je kunt hiervoor maximaal € 1.000,- aanvragen.

Meer informatie over financiële voordelen

Wil je meer weten over het STAP-budget? Kijk dan op onze pagina ‘Financiering’.

06
Aanmelden

Hoe schrijf jij je in?

Heb jij je droomopleiding bij ons gevonden? Geweldig! Het inschrijven kan beginnen. Om een plekje te garanderen, schrijf je 4 weken voor de startdatum in. Nadien kan het zijn dat de groep vol zit. Volg de onderstaande stappen.

Vul het online aanmeldformulier in om de inschrijving te voltooien. Uiterlijk 2 weken voor aanvang ontvang je een persoonlijke mail met de definitieve bevestiging en nadere informatie over het programma.

"Het is mooi om te zien dat duurzaamheid binnen organisaties niet meer als een losse activiteit wordt gezien. Organisaties maken sustainability nu echt onderdeel van de organisatie brede strategie. Dit vraagt behoorlijk wat van managers. Ik denk dat deze masterclass daarom op het goede moment komt."

Irma Bollen
Co-Founder bij U-GO
BSN Alumna Irma Bollen MBA

Brochure aanvragen

Vraag jouw brochure aan

Wil je meer weten over deze opleiding? Vul jouw gegevens in en ontvang geheel vrijblijvend de brochure via e-mail.

"*" geeft vereiste velden aan

BSN Alumnus Walter van der Vlist MBA

BSN ontwikkelt leiderschap omdat jij:

01
Verantwoordelijk bent
Jij kijkt vooruit, kijkt daarbij kritisch naar jouw eigen leiderschapsrol en levert een bijdrage aan de duurzame transformatievraagstukken van vandaag.
02
Aanzet tot verandering
Jij bouwt vertrouwen op bij alle betrokkenen van de organisatie, moedigt samenwerking en verschillende inzichten aan en zorgt voor gestructureerd teamwork.
03
Weloverwogen beslissingen neemt
Jij begrijpt de organisatie en de urgentie van de duurzame transformatie, en creëert waarde, zodat er verbeteringen worden aangedragen die realistisch zijn.
04
Resultaat gedreven bent
Jij gaat voor het echte resultaat met focus op impact, waarbij je werkt aan duidelijke duurzame ontwikkelingsdoelen voor de toekomst en zorgt dat deze daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Ontmoet je docenten

Onze docenten hebben hun sporen ruimschoots in de praktijk verdiend.
Naast deze ervaring in het vakgebied hebben zij ook een goede kennis van modellen en strategieën waardoor zij als geen ander in staat zijn om een brug te slaan tussen strategie en praktijk.

BSN Docent Sustainable Leadership | Paul Bessems

Paul Bessems

Sustainable Leadership

Faq

Veelgestelde vragen

Wij hebben veelgestelde vragen voor jou op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op.

01
Voor welke doelgroep is de masterclass?

Deze masterclass is gericht op professionals met een afgeronde master of hbo en minimaal 5 jaar relevante werkervaring. Jij hebt de verantwoordelijkheid om antwoord te geven op vragen van directie, klanten en netwerk over maatschappelijk verantwoord ondernemen en de transformatie naar een duurzame, digitale en decentrale toekomst. Je werkt als MVO-adviseur, digital lead, innovatiemanager, business developer, projectleider, consultant, trainer of community manager of je bent een manager of professional op het gebied van HR, finance, legal, facility management en logistics, strategie en beleid.

02
Ontvang ik een certificaat voor de masterclass?

Nadat je de lesdagen gevolgd hebt ontvang je een certificaat van deelname.

Naast het volgen van de lesdagen worden jullie ook in de gelegenheid gesteld om de kennis te borgen door deze toe te passen in een Persoonlijk Effectiviteitspaper (PEP). Je schrijft dan een stuk waarin je jouw visie op een bepaald onderwerp verder uitwerkt, zodat deze toepasbaar wordt. Het onderwerp moet binnen de scoop van de masterclass liggen. Business School Nederland laat de PEP beoordelen.

Je ontvangt bij voldoende resultaat dan een certificaat voor succesvol afronden van de masterclass.

Additioneel kunnen MBA-studenten de masterclass integreren in hun programma door in de dissertation aandacht aan het onderwerp van de masterclass te geven, denk aan een hoofdstuk. Als je als student een PEP hebt geschreven en de extra aandacht in de dissertation hebt gegeven, kom je in aanmerking voor een major. Deze wordt vermeld op je bul en je cijferlijst met een gewicht van 2.5EC. Je studeert dan af met 67.5EC in plaats van 65EC.

Bij deze masterclass dien je minimaal 2 sustainable masterclasses te volgen om deze als major (specialisme) toe te voegen aan je diploma.

03
Wat wordt er van mij verwacht tijdens de masterclass?

Zoals in al onze opleidingen, maken we ook tijdens de masterclass een directe koppeling naar jouw eigen praktijk. Het zijn interactieve lessen waarbij jij jezelf en jouw organisatie verder onder de loep neemt. Wij verwachten dan ook een open en proactieve houding van alle deelnemers.

Terug naar boven