Masterclass Crisis Management

Crises onvoorspelbaar? Maak ze voorspelbaar en wees goed voorbereid!

Wat is een crisis? Een crisis is een plotselinge onderbreking van de dagelijkse routine, resulterend in bedreigingen voor mensen, omgeving, middelen of reputatie (PEAR), die acuut moeten worden opgelost. Denk aan een grote voedselvergiftiging in een bedrijfsrestaurant, een hack in IT systemen waardoor het bedrijfsproces meerdere dagen stilligt, het terugroepen van een grote partij goederen met de bijbehorende reputatieschade, of een serieuze calamiteit op één van de locaties; er kan van alles gebeuren binnen jouw bedrijf.

Programma

Tijdens een crisis beseffen de Management Teams dat zij beperkt getraind en voorbereid zijn op een crisis. Dit is een chaotische situatie die iedereen wil voorkomen. Crisismanagementteams bestaan meestal uit (senior) managers die gewend zijn aan een leiderschapsrol. Hun dagelijkse werk bestaat uit het managen van het bedrijf, zij voelen zich hier comfortabel in. Hierdoor hebben zij vaak de aanname dat zij ook goed in staat zijn een crisissituatie te managen. Echter het managen van een crisis is iets totaal anders dan het managen van de dagelijkse werkzaamheden.
Geen enkele organisatie is onkwetsbaar. Alleen de goed voorbereide organisaties komen sterker uit een crisis. Bij anderen kan de reputatie zo geschaad zijn dat zij alsnog, een paar jaar na de crisis ‘overleefd’ te hebben, ophouden te bestaan.

Crises zijn voorspelbaar! De reactie erop dus ook. De enige vraag blijft het tijdstip waarop het gebeurt, de rest is bekend.

Doel
Door je goed voor te bereiden op ’ondenkbare’ situaties, zie je de kansen die een crisis ook kan bieden. Hoe vervelend een bedrijfscrisis ook mag zijn, je kunt er als organisatie sterker uit komen. Op tijd en in één keer juist reageren is alleen mogelijk als je van tevoren je huiswerk hebt gedaan. Het doel van deze masterclass is dan ook om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een crisis. Belangrijk is om een goede crisisorganisatie met de bijbehorende procedures op te zetten en goed en snel te kunnen handelen om gevolgschade te beperken wanneer je bedrijf in een crisis zit.

Resultaten
De experts van Falck Safety Services helpen je, in samenwerking met Business School Nederland, in deze 3-daagse masterclass om je organisatie voor te bereiden middels het succesvolle PrepTIME crisismanagementsysteem. Toepasbaar op elke organisatie én situatie. Door dit systeem ga je in gamevorm aan de slag met wat er bij een crisis komt kijken en kom je erachter wat wel en niet werkt. Met dit systeem identificeer je bedreigingen, beantwoord je ’question marks’ en zorg je dat je crisisteam binnen 15 minuten met concrete resultaten de crisiskamer kan verlaten. Hierdoor communiceer je snel en open en beperk je lange termijn gevolgen en imago schade.

De Masterclass geeft jou:

  • inzicht in welke mogelijke crises er voor jouw bedrijf zijn;
  • een concreet beeld van wat er bij een crisis komt kijken;
  • kennis over welke acties je moet ondernemen om een crisis te voorkomen en te verslaan;
  • een goede voorbereiding op een crisis;
  • handvatten om een crisis organisatie op te zetten en hoe je daar naar moet handelen.

De kans op een crisis in je organisatie neemt alleen maar toe, want hoe langer je actief bent in een branche hoe groter de kans dat jou iets overkomt. Een crisis is dus niet verwaarloosbaar. Daarbij komt dat geen enkele organisatie onkwetsbaar is. Alleen de goed voorbereide organisaties komen sterker uit een crisis. Bij anderen kan de reputatie zo geschaad zijn dat zij alsnog, een paar jaar na de crisis ‘overleefd’ te hebben, ophouden te bestaan.

Hoe ziet de Masterclass Crisis Management eruit?
Dag 1: Introductie in Crisis Management
Dag 2: Communicatie intern en extern en Informatiemanagement; hoe krijgen we de juiste informatie op de juiste plek
Dag 3: Crisis leiderschap

Logo Falck Safety Services

De Masterclass Crisis Management is tot ontwikkeld in samenwerking met Falck Safety Services.

Docenten

De Masterclass Crisis Management wordt verzorgd door Bas Poelmann en Arjan de Pauw Gerlings. Hun aanpak is zeer praktisch en toepasbaar van aard.

Bas PoelmannBas Poelmann werkt sinds 2006 bij Falck en is gespecialiseerd in Scenario Based Trainen en het trainen middels management games. Hij heeft grote scheepvaartbedrijven, operators in de olie en gasindustrie en internationale bedrijven in andere sectoren helpen voorbereiden op grote crises binnen de organisatie. Hij is een van de auteurs van het boek “Expect the unexpected: a comprehensive introduction in the PrepTIME crisismanagement system”. Bas heeft een achtergrond in defensie en is zijn carrière begonnen bij de Koninklijke Landmacht en heeft jaren als officier gediend na het afronden van de Koninklijke Militaire Academie.

Arjan de Pauw GerlingsArjan de Pauw Gerlings heeft een studie Informatiekunde en Organisatiepsychologie managementtrainer gevolgd. Sinds hij in 2012 bij Falck kwam, verzorgde en ontwikkelde hij operationele crisismanagement trainingen voor Offshore Installation Managers en Senior Officieren van grote schepen. Daarnaast heeft hij het PrepTIME model mede ontwikkeld en crisismanagementteams van grote bedrijven getraind op strategisch crisismanagement. Arjan is een van de auteurs van het boek “Expect the unexpected”.

Praktische informatie

Data
28 november, 12 en 19 december 2018

Tijd
9.30 – 17.00 uur

Doelgroep
Deze masterclass is bedoeld voor (senior) managers, leiders van een (crisis) management team, directieleden, ondernemers en bestuurders.

Vooropleiding
Om aan deze Masterclass deel te nemen is er geen vooropleiding vereist.

Aantal deelnemers
4 – 12

Investering
EUR 1.500,- (vrij van BTW en inclusief arrangementskosten)
EUR 1.200,- voor alumni en studenten (vrij van BTW en inclusief arrangementskosten)

Locatie
Business School Nederland
Herenstraat 25
4116 BK  Buren

Share This