Zoeken
Locatie
Buren
Taal
Nederlands
Startdatum
26 oktober 2023
Kosten
€2.940,- (BTW vrij)€ 2.450,- voor studenten en alumni
Duur opleiding
3 dagen
Effort
3 aaneengesloten dagen
Aantal deelnemers
8 - 25
01
Beschrijving

Verduurzaam je impact met concrete CSRD en ESG stappen

De wereld om ons heen verandert razendsnel en de verwachtingen van stakeholders worden steeds hoger als het gaat om de impact van bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. Maar ben jij je er al van bewust dat deze veranderingen niet alleen noodzakelijk zijn voor onze planeet en haar inwoners, maar ook voor de toekomst van jouw bedrijf?

Vanaf 2025 moet maar liefst 75% van alle bedrijven in Nederland zich houden aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit betekent dat bedrijven transparant moeten rapporteren over de financiële kansen en risico’s als gevolg van hun activiteiten op mens en milieu. Sustainability & CSR is niet langer een ‘Nice to Have’, maar een ‘Licence to Operate’. Het is dus de hoogste tijd om in actie te komen en een beweging binnen jouw bedrijf te versnellen! Sluit je aan bij BSN en creëer een duurzame toekomst voor jouw bedrijf. Samen zetten we de eerste stappen naar een betere wereld.

Wat levert de Masterclass Sustainability Leadership met Impact jou op? 

Na deze opleiding ben je een verantwoordelijk en succesvolle leider met impact: 

 • Je hebt jouw Sustainable Why onderzocht (zowel persoonlijk als zakelijk); 
 • Jij weet in duurzaamheidsverslaggeving de belangrijkste onderwerpen te identificeren, die zowel voor je organisatie als voor je stakeholders van belang zijn;
 • Jij maakt als Sustainable Leader jouw organisatie bewust en verantwoordelijk voor de noodzakelijke Sustainable Change; 
 • Jij zet de versnelling in met een concreet plan van aanpak en blijft toekomstbestendig. Je creëert een movement binnen- en buiten je bedrijf.

Waarom kies je voor de Masterclass Sustainability Leadership met Impact bij BSN? 

 • Nederlandstalige bijeenkomsten en lesmateriaal 
 • Een certificaat van een internationaal erkende business school 
 • Werken aan jouw eigen organisatievraagstukken rondom duurzaamheid 
 • Direct resultaat in jouw eigen praktijk 
 • Leren van experts uit het bedrijfsleven 
 • Samenwerken in kleine groepen 
 • Unieke Action Learning aanpak zorgt voor nieuwe inzichten en een triple loop leercurve 
02
Programma

Aan de slag met ESG en CSRD voor een verantwoorde organisatie

In de 3-daagse Masterclass Sustainability Leadership met Impact ga je aan de slag met ESG en CSRD. Maar wat is het?

ESG staat voor Environment, Social and Governance; oftewel hoe bedrijven omgaan met onze planeet, sociale menselijke vraagstukken en hun bestuurlijke verantwoordelijkheden. Het wordt binnenkort verplicht voor grote bedrijven in Nederland om hun activiteiten op alle 3 de gebieden transparant te rapporteren met concrete KPI’s en doelstellingen. Hiermee laten ze zien wat hun impact is op de wereld om hen heen, zowel positief als negatief. Dit gaat verder dan alleen financiële cijfers en hangt samen met de nieuwe richtlijnen die door de Europese Commissie zijn gesteld in de zogeheten Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze directive heeft als doel dat koplopers op het gebied van milieu- en sociale onderwerpen (ESG) anderen inspireren om mee te doen en samen duurzame en sociale beweging in Europa versnellen. Veel organisaties en hun leiders weten niet waar te beginnen. Action Learning is dé leermethode om effectief te starten met deze verandering.

Dag 1: Jouw leiderschap

Docenten: Alexander Heijkamp MBA QALC en Miranda van Gendt

26 oktober 2023

Op deze dag ligt de nadruk op jouw rol als Sustainability Impact Leader, zowel persoonlijk en zakelijk. Hierin neem je jouw mentale houding en denkpatroon onder de loep.

Ochtend

 • Start met Alexander Heijkamp (Docent Sustainable Leadership bij verschillende business schools en universiteiten).
 • Op zoek naar jouw Why (zowel persoonlijk als zakelijk) en verbinden met de impact die je wilt maken.
 • Reflecteren op welke Sustainable Leader rollen bij jouw talenten aansluiten en welke rollen organiseren.

Middag

 • Aan de slag met ‘Je mindset maakt je leiderschap’ met Miranda van Gendt (creatief strateeg en mede-oprichter van SDG Lokaal).
 • Spelenderwijs je mindset ontdekken en concreet maken tot welke prioriteiten dit leidt voor jou als mens, leider en als duurzame impactmaker.
 • Afsluiting van de dag met een korte Action Learning Sessie.
Dag 2: De opgave

Docenten: Hinrich Slobbe en Toni Sfirtsis

27 oktober 2023

Tijdens deze dag zoomen we in op de uitdagingen in de nabije toekomst.

Ochtend

 • Samen met Hinrich Slobbe (MBA-docent Financieel Management) neem je een deepdive in de CSRD en ESG.
 • Eerste concept maken van jouw dubbele materialiteitsmatrix met de meest materiële ESG topics voor jouw bedrijf. Deze matrix wordt gebruikt in duurzaamheidsverslaggeving om de belangrijkste onderwerpen te identificeren, voor een organisatie en stakeholders.

Middag

 • Aan de slag met Toni Sfirtsis (MBA-docent Marketing en Strategisch Management) om de sustainable strategie van jouw organisatie verder aan te scherpen.
 • Afsluiting van de dag met een korte Action Learning Sessie.
Dag 3: Organisatieverandering

Docenten: Martien Plasmeijer & Leo van Eekeren en Alexander Heijkamp MBA QALC

28 oktober 2023

Deze laatste dag werk je aan wat er nodig is om de implementatie binnen jouw organisatie in gang te zetten. We onderzoeken niet alleen wie je nodig hebt om de Sustainability Movement op gang te brengen, maar ook wát je nog nodig hebt.

Ochtend

 • GRIP; leren mens en organisatie bewust en verantwoordelijk te maken voor de Sustainable Change.

Middag

 • Alles wat je aan kennis en inzichten hebt opgedaan aan jouw leerdoelen koppelen
 • Concreet plan van aanpak maken met korte, middellange en lange termijn acties en doelstellingen.
 • Afsluiting van de dag met een korte Action Learning Sessie.
Action Learning is de rode draad

Elke dag is een combinatie van kennis zenden en delen. Action Learning is dan ook steeds de rode draad in het programma. Jij leert en werkt hierbij met een kleine groep deelnemers aan uitdagingen uit de eigen praktijk, onderneemt acties en ontwikkelt individuen, teams en organisaties. Het helpt organisaties bij het ontwikkelen van creatieve, flexibele en succesvolle strategieën om vraagstukken aan te pakken en op te lossen.

Docenten

Alexander Heijkamp MBA QALC
Docent Sustainable Leadership

Alexander studeerde in 2015 cum laude af voor zijn Executive MBA bij Business School Netherlands (BSN). In 2023 specialiseerde hij zich verder in het ‘samen leren’ met het afronden van de Qualified Action Learning Coach opleiding bij BSN. Alexander is gespecialiseerd in duurzaamheid en MVO en als docent Sustainability verbonden aan verschillende onderwijsinstellingen, zoals BSN en Nyenrode Business Universiteit. Daarnaast werkt hij als Sustainability and CSR director bij een internationale leasemaatschappij. Bekijk meer informatie over Alexander.

Miranda van Gendt
Mede-oprichter SDG Lokaal – creatief strateeg

Miranda van Gendt is mede-oprichter van SDG Lokaal en van Growing Your Impact. Ze is de 1e Nederlandse HUMAN bij GROUP OF HUMANS, werkt freelance als impact adviseur, zit in de Raad van Advies bij Welcome App en ondersteunt de Bioregional Weaving Labs. Miranda heeft een achtergrond in o.a. digitaal introduceren en implementeren, merken tot leven brengen, impact leidend maken en in regeneratief leiderschap. Voor merken als Heineken, Philips, Yoni, Imaginal Cells, Fondazione Capellino, ING, Menzis en Brancheorganisatie Kinderopvang. Bekijk meer informatie over Miranda.

Martien Plasmeijer
Oprichter van GRIP Methodiek en Buro Kwadraat

Martien is de founder van de GRIP Methodiek en Buro Kwadraat. Hij is een veelgevraagd spreker als het gaat om toekomstbestendige organisatieontwikkeling, eigenaarschap en werkplezier. De themabijeenkomsten voor directies/MT’s en afdelingen waar hij acte de présence geeft, zijn altijd inspirerend, interactief, humoristisch, herkenbaar, strak op de praktijk en soms ietwat ongemakkelijk. Bekijk meer informatie over Martien.

Leo van Eekeren MBA
Organisatieadviseur en consultant Buro Kwadraat

Leo is ls Certified Action Learning Coach verbonden aan BSN. Hij is zelfstandig organisatieadviseur en als consultant verbonden aan Buro Kwadraat. Hij begeleidt inmiddels al ruim 10 jaar mensen en organisaties bij het succesvol implementeren en toepassen van de GRIP Methodiek. Het is zijn passie om mensen en organisaties te helpen het beste uit zichzelf te halen in een sterk veranderende omgeving. Het echt organiseren van verantwoordelijkheid is daarmee onlosmakelijk verbonden. Er zijn weinig mensen die hier meer van weten dan Leo. Bekijk meer informatie over Leo.

Hinrich Slobbe
BSN MBA-docent Financieel Management

Hinrich Slobbe is een doorgewinterde dromer met scherpe inzichten in financiële sturing en toekomstgerichte creativiteit. Met meer dan 30 jaar ervaring is hij een autoriteit in zijn vakgebied en adviseert hij MT’s over managementrapportages, kosteneffectiviteit, financieringsvraagstukken, risicomanagement en resultaatoptimalisatie in MKB en beursgenoteerde ondernemingen. Sinds 1995 is Hinrich docent Financieel Management bij BSN en geeft hij invulling aan de themadag ‘Risk Management’. Didactiek die soms een beetje pijn doet, maar altijd met humor. In 2014 is hij benoemd tot Associate Professor Financieel Management. Bekijk meer informatie over Hinrich.

Toni Sfirtsis
BSN MBA-docent Strategisch en Marketing Management

Prof. dr. Toni Sfirtsis is expert op het gebied van innovatie, strategieontwikkeling en implementatie. De afgelopen 25 jaar werkte hij vooral als executive consultant voor nationale en internationale organisaties in uiteenlopende sectoren. Toni is een gerenommeerd spreker op internationale fora en een ervaren executive docent. Hij is sinds 2009 verbonden aan BSN als docent Strategisch, Marketing en Innovatie Management. Daarnaast is hij als Academic Director verbonden aan TIAS school voor Business and Society. Tevens is hij partner van BRIL Innovatie, een bureau wat klanten helpt om nu en in de toekomst relevant te zijn en te blijven. Bekijk meer informatie over Toni.

03
Majors

Van dit programma een major maken

Wanneer je één van onze MBA-opleidingen volgt, heb je de mogelijkheid om de Masterclass Sustainability Leadership met Impact als major (specialisatie) aan jouw diploma toe te voegen. Om een major te voltooien, schrijf je een persoonlijk effectiviteitspaper waarmee je jouw kennis toepast en een onderbouwde eigen visie geeft over een onderwerp op het specifieke vakgebied van de masterclass. Ook dien je in jouw dissertation ruim aandacht aan het onderwerp te geven, bijvoorbeeld ter grootte van een hoofdstuk. Wanneer je ervoor kiest om dit programma als major toe te voegen, neemt het gewicht van je diploma met 2,5 ECTS toe (totaal 67,5 ECTS).

04
Voor wie

Speciaal voor professionals die met hun organisatie duurzame impact willen maken

Je krijgt te maken met CSRD wanneer jouw organisatie:

 • 250 of meer medewerkers in dienst heeft of ruim 20 miljoen of meer omzet en/of een balanstotaal van groter dan 40 miljoen;
 • verplicht is vanaf boekjaar 2025 op een uniforme manier te rapporteren (non-financial reporting) over impact op mens én milieu.

Als deelnemer van de Masterclass Sustainability Leadership met Impact heb jij:

 • een afgeronde master of hbo-opleiding;
 • minimaal 2 jaar relevante werkervaring;
 • of ter compensatie meer dan 6 jaar aantoonbare hbo-werkervaring met enige leidinggevende en/of managementervaring.
05
Kosten

Jouw kosten voor de opleiding

Voor de Masterclass Sustainability Leadership met Impact betaal je € 2.940,- btw-vrij, inclusief arrangementskosten. Ben je student of alumnus? Dan betaal je € 2.450,- btw-vrij, inclusief arrangementskosten.

Bij de prijs zijn de volgende zaken inbegrepen:

 • Lesdagen, studiemateriaal (artikelen en abstracts)
 • Lunches, maaltijden en overige consumpties
06
Aanmelden

Hoe schrijf jij je in?

Heb jij je droomopleiding bij ons gevonden? Geweldig! Het inschrijven kan beginnen. Om een plekje te garanderen, schrijf je uiterlijk 4 weken voor startdatum in. Nadien kan het zijn dat de groep vol zit.

Vul het online aanmeldformulier in om de inschrijving te voltooien. Uiterlijk 2 weken voor aanvang ontvang je een persoonlijke mail met de definitieve bevestiging en nadere informatie over het programma.

“Duurzaam leiderschap is niet alleen het maken van de juiste keuzes, maar ook het inspireren van anderen om in actie te komen en samen een movement te starten die de wereld positief verandert.”

Alexander Heijkamp
Docent/coördinator Masterclass Sustainability Leadership met Impact
BSN Alumnus Alexander Heijkamp MBA
BSN Alumnus Walter van der Vlist MBA

BSN ontwikkelt leiderschap omdat jij:

01
Verantwoordelijk bent
Jij kijkt vooruit en levert een bijdrage aan de oplossingen voor de uitdagingen van vandaag.
02
Aanzet tot verandering
Jij bouwt vertrouwen op bij alle betrokkenen van de organisatie, moedigt samenwerking en verschillende inzichten aan en zorgt voor gestructureerd teamwork.
03
Weloverwogen beslissingen neemt
Jij begrijpt de organisatie en de urgentie van de verandering, en creëert waarde, zodat er verbeteringen worden aangedragen die realistisch zijn.
04
Resultaat gedreven bent
Jij gaat voor het echte resultaat met focus op impact, waarbij je werkt aan duidelijke duurzame ontwikkelingsdoelen voor de toekomst en zorgt dat deze daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Onze docenten hebben hun sporen ruimschoots in de praktijk verdiend.
Naast deze ervaring in het vakgebied hebben zij ook een goede kennis van modellen en strategieën waardoor zij als geen ander in staat zijn om een brug te slaan tussen strategie en praktijk.

Hinrich Slobbe | Docent Financieel Management

Hinrich Slobbe

Financieel Management
Tony Sfirtsis | Docent Strategisch, Marketing en Innovatie Management

Toni Sfirtsis

Strategisch, Marketing en Innovatie Management
BSN docent en alumnus Alexander Heijkamp MBA

Alexander Heijkamp

Sustainable Leadership
BSN Docent Martien Plasmeijer

Martien Plasmeijer

Oprichter GRIP Methodiek
BSN Docent Miranda van Gendt

Miranda van Gendt

Mede-oprichter SDG Lokaal
BSN Docent Leo van Eekeren MBA

Leo van Eekeren

Organisatieadviseur en Consultant

Brochure aanvragen

Vraag jouw brochure aan

Wil je meer weten over deze opleiding? Vul jouw gegevens in en ontvang geheel vrijblijvend de brochure via e-mail.

"*" geeft vereiste velden aan

Faq

Veelgestelde vragen

Wij hebben veelgestelde vragen voor jou op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op.

01
Ontvang ik een certificaat voor dit programma?

Nadat je de lesdagen gevolgd hebt ontvang je een certificaat van deelname.

Naast het volgen van de lesdagen worden jullie ook in de gelegenheid gesteld om de kennis te borgen door deze toe te passen in een Persoonlijk Effectiviteitspaper (PEP). Je schrijft dan een stuk waarin je jouw visie op een bepaald onderwerp verder uitwerkt, zodat deze toepasbaar wordt. Het onderwerp moet binnen de scoop van het programma liggen. Business School Nederland laat de PEP beoordelen.

Je ontvangt bij voldoende resultaat dan een certificaat voor succesvol afronden van dit programma.

Additioneel kunnen MBA-studenten het pogramma integreren in hun opleiding door in de dissertation aandacht aan het onderwerp van dit programma te geven, denk aan een hoofdstuk. Als je als student een PEP hebt geschreven en de extra aandacht in de dissertation hebt gegeven, kom je in aanmerking voor een major. Deze wordt vermeld op je bul en je cijferlijst met een gewicht van 2.5EC. Je studeert dan af met 67.5EC in plaats van 65EC.

02
Wat wordt er van mij verwacht tijdens dit programma?

Zoals in al onze opleidingen, maken we ook tijdens dit programma een directe koppeling naar jouw eigen praktijk. Het zijn interactieve lessen waarbij jij jezelf en jouw organisatie verder onder de loep neemt. Wij verwachten dan ook een open en proactieve houding van alle deelnemers.

03
Hoe vaak wordt het programma gegeven?

In principe 1x per jaar. Bij voldoende animo plannen we nog een extra groep.

Terug naar boven