Selecteer een pagina

Strategisch Leiderschap

Action Learning: Learn to act, act to learn

Leergang Strategisch leiderschap

Creëer mooie toekomstperspectieven voor je organisatie

De Leergang Strategisch Leiderschap is bedoeld voor leiders die actief willen bijdragen aan een mooie toekomst voor hun organisatie en ervaren dat dit steeds lastiger wordt. Als gevolg van toenemende turbulentie in de omgeving zoals de alsmaar sterker wordende digitale revolutie, volstaan traditionele benaderingen voor strategieontwikkeling en -implementatie niet langer. De inspirerende leergang behandelt strategisch leiderschap als cruciale competentie voor leiders om hun organisatie toekomstbestendig te houden. Daarbij komen verschillende vernieuwende theorieën over strategisch leiderschap en toekomstbestendigheid aan de orde.

Deelname aan de Leergang Strategisch Leiderschap maakt je:
 • vooruitstrevender door te werken vanuit nieuwe inzichten en theorieën;
 • competenter in het inschatten van de impact van in- en externe ontwikkelingen op je organisatie en omgeving;
 • deskundiger op het gebied van strategisch leiderschap;
 • creatiever bij het voorstellen en realiseren van innovaties in je organisatie;
 • effectiever als leider in je organisatie door betere analyses, keuzes en een systematische aanpak;
 • aantrekkelijker als gesprekspartner bij strategische vraagstukken
De Leergang Strategisch Leiderschap behandelt onder andere de volgende onderwerpen:
 • trends en ontwikkelingen;
 • strategische analyse van de organisatie en haar context;
 • toekomstbestendigheid en inspelen op een onzekere toekomst;
 • visualiseren en bespreekbaar maken van strategische aandachtsgebieden;
 • maken en onderhouden van strategische keuzes over bouwstenen van organisaties;
 • toepassing van nieuwe instrumenten en technieken (toolbox voor leiders);
 • innovatie en disruptie;
 • focus/kerntaken van leiders;
 • strategisch managen als dynamisch proces;
 • regievoering over strategische initiatieven.
Kenmerken van de Leergang Strategisch Leiderschap bij BSN
 • Nederlandstalig
 • Praktische aanpak
 • Versterkt door nauwe samenwerking met medestudenten uit diverse branches
 • Praktijkdocenten uit verschillende branches
 • Maximaal 18 deelnemers per groep om persoonlijke aandacht te waarborgen
Voor wie is de Leergang Strategisch Leiderschap bestemd?

De leergang is ontwikkeld voor huidige en aankomende leiders van organisaties die zich (willen) bezighouden met strategische vraagstukken om hun organisatie toekomstbestendiger te maken. Dat kunnen directieleden en leidinggevenden zijn in een (semi-)publieke of private organisatie, maar ook beleidsmedewerkers en interne adviseurs. Bij voorkeur ben je op de hoogte van traditionele benaderingen op het gebied van strategisch management.

Dit is iets voor jou als je:

 • diepgang, inzicht en/of vernieuwing zoekt in strategisch leiderschap;
 • ervaart dat de toekomstbestendigheid van je organisatie steeds meer onder druk komt te staan en/of uit je handen glipt;
 • wilt leren wat ervoor nodig is om je organisatie toekomstbestendig te maken en hoe je daar als leider aan kunt bijdragen.
Alternatief programma

Deze opleiding wordt in een aangepaste variant ook aangeboden als Incompany Leergang Strategisch Leiderschap. Die is bedoeld voor leiders in/bij één organisatie of samenwerkingsverband die individueel willen leren en bovendien collectief willen werken aan de toekomstbestendigheid van hun organisatie/alliantie. Klik hier als je daar meer over wilt weten.

Waarom kies je voor Business School Nederland?
 • Eén van de oudste business schools in Nederland.
 • Verzorgt al meer dan 30 jaar actief MBA opleidingen.
 • Duizenden Action Learning Projecten zijn wereldwijd geïmplementeerd.
 • Een groot en dynamisch alumninetwerk in Nederland en wereldwijd
 • Ervaren coaches en vakspecialistische praktijkdocenten uit verschillende branches.

Belangrijk is dat je een MBA of vergelijkbare opleiding achter de rug hebt en bereid bent om over je eigen organisatie te praten. Voorafgaand aan deze leergang vindt een intake gesprek plaats om je eigen leerdoelen vast te stellen.

Deze leergang kent zes blokken van twee dagen, waarbij elk blok steeds een specifiek thema heeft:

Blok 1: Introductie strategisch leiderschap: toekomstbestendigheid, kerntaken van leiders en het strategisch raamwerk (domeinen en dimensies van organisaties).
Blok 2: Creëren van output: keuzes over het operationeel model en het samenwerkingsmodel.
Blok 3: Creëren van ruimte: keuzes over het bedrijfsspel en het organisatieconstruct.
Blok 4:  Creëren van waarde: keuzes over het businessmodel en het organisatiemodel.
Blok 5:  Creëren van richting: keuzes over ambitie en drijfveren.
Blok 6: Strategisch managen en strategische initiatieven.

cover boek Strategisch managen in turbulente tijdenTussen de blokken door krijg je als deelnemer opdrachten mee om de opgedane kennis toe te passen in je eigen organisatie. Daarbij krijg je coaching/begeleiding van de docenten.

De materie die wordt behandeld is gebaseerd op het boek van Norbert Greveling en Roland Bushoff Strategisch managen in turbulente tijden, Leren je organisatie toekomstbestendig te maken (2019, Management Impact). Beiden zijn bovendien kerndocent bij dit programma en gespecialiseerd in strategisch leiderschap. Bij elk blok kan tevens een gastdocent optreden. Er is voldoende gelegenheid voor deelnemers om in groepen te werken en ervaringen over elkaars organisaties uit te wisselen.

Studiebijeenkomsten

2 dagen per maand
(voornamelijk op maandag en dinsdag)

Volgende startdata

23 september 2019

Tijd

9.30 – 16.30 uur

Aantal deelnemers

10 -18

Studiekosten

EUR 10,900 (BTW-vrij en inclusief arrangementskosten)
EUR 8,720 voor alumni en studenten (BTW-vrij en inclusief arrangementskosten)

Inbegrepen:

Lesdagen, studiemateriaal (artikelen en abstracts)
Lunches, maaltijden en overige consumpties

PE punten

Je verdient 72 PE punten (Permanent Education) op NLQF 7 niveau door het volgen van deze leergang.

De masterclass wordt gegeven door Norbert Greveling en Roland Bushoff. Beiden zijn kerndocent op het gebied van strategisch management in de MBA- en DBA-programma’s van Business School Nederland. Vanuit hun jarenlange ervaring als adviseur en docent in dit vakgebied en hebben zij onlangs het boek Strategisch managen in turbulente tijden, Leren je organisatie toekomstbestendig te maken geschreven. Dit boek verschaft de theoretische basis bij deze Masterclass.

Roland Bushoff

Ir. Roland Bushoff, docent Strategisch Management bij Business School NederlandIr. Roland Bushoff heeft als managementconsultant meer dan 25 jaar ervaring, grotendeels opgedaan bij organisaties in de financiële sector. Hij heeft Technische Bedrijfskunde gestudeerd aan de TU/Eindhoven en is daarna na een aantal jaren werkzaam geweest als stafmanager bij Océ NVM. Zijn loopbaan als consultant is in 1990 gestart bij Twynstra Gudde, waar hij in 1996 partner is geworden. Vanaf 2003 is hij zelfstandig werkzaam geweest vanuit Bushoff & Partners. De toenemende samenwerking met de adviseurs van Voogt Pijl & Partners heeft in 2010 geleid tot toetreding tot dit bureau.

Norbert Greveling

Dr. ir. Norbert Greveling, docent Strategisch Management bij Business School NederlandMet 30 jaar ervaring als consultant en ruim 150 opdrachtgevers, waaronder middelgrote organisaties, multinationals en startende ondernemingen, is dr. ir. Norbert Greveling een inspirerende grondlegger van vernieuwende theorieën op het gebied van strategisch management. Denk aan het strategisch raamwerk om holistisch naar organisatie te kijken, een hedendaagse aanpak voor strategisch managen, een moderne denkwijze over het toekomstig succes van organisaties en nieuwe denkbeelden over de kerntaken van leiders in organisaties.

“Mijn ALP’en hebben een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en groei van het bedrijf E-CRU wines & spirits dat ik samen met mijn partner run. Zo hebben we onder meer een concrete strategie, visie en groeiambitie ontwikkeld. Mijn dissertation leidde tot een ander, zeer concreet resultaat: de oprichting van mijn bedrijf Ondernemerschap.nu. Om dit alles te kunnen bereiken, heeft de MBA een belangrijke rol gespeeld. Als persoon ben ik zelfverzekerder geworden, en voel ik me krachtiger. De Action Learning methodiek heeft me geleerd meer vragen te stellen; inzichten die ik nu dagelijks deel met de ondernemers die ik begeleid.”

Paulien van Eerdenburg MBA

BSN Alumna Action Learning MBA, LinkedIn-profiel

Share This