Terug naar actueel
Artikelen

De toekomst van leiderschap: echte problemen oplossen

In artikelen door Business School Nederland

Leiderschap krijgt tegenwoordig meer dan genoeg aandacht. Het is geanalyseerd, gecategoriseerd en in sommige gevallen zelfs geromantiseerd. Maar ondanks talloze publicaties, workshops en krachtige uitspraken op sociale media, worstelen veel organisaties nog steeds met de basis: vertrouwen, duidelijkheid, verantwoordelijkheid -en misschien wel het belangrijkste – het oplossen van problemen.

Waar zit de kloof?

Die vraag staat centraal in de discussie over de toekomst van leiderschap. Naarmate we 2025 ingaan en verder kijken, wordt steeds duidelijker dat het niet ontbreekt aan ideeën. Het werkelijke probleem is competentie – en in hoeverre leiders hun kennis toepassen op echte, praktische uitdagingen.

De leiderschapsgap begrijpen

Dr. Bernie van Zijl, docent bij BSN Internationaal, sprak onlangs op Smile FM over hoe effectief leiderschap eruitziet in 2025 en daarna. Zijn standpunt is helder: we hebben geen gebrek aan theorieën over leiderschap. Wat ontbreekt, is praktische bekwaamheid.

Deze gedachte sluit naadloos aan bij wat Peter Senge beschrijft in The Dance of Change:

Organisatorisch leren faalt wanneer nieuwe inzichten niet worden ingebed in de praktijk.

Leiderschapsontwikkeling blijft vaak steken op theoretisch niveau, terwijl échte impact pas ontstaat wanneer kennis wordt toegepast in de praktijk.

Bij BSN heet deze benadering Action Learning. Het is een methodiek die begint bij een echte zakelijke uitdaging, en via gerichte vragen, reflectie en uitvoering tot een oplossing leidt. Het resultaat? Leiders die niet alleen denken, maar ook doen.

Cultuur, context en competentie

Leiderschap staat nooit op zichzelf. Prof. Bernie legt uit dat onze culturele bril bepaalt hoe we leiderschap zien en in de praktijk brengen. In individualistische culturen wordt leiderschap vaak gekoppeld aan persoonlijkheid – charisma, lef, visie. In collectivistische culturen ontstaat het eerder via samenwerking, gemeenschappelijkheid en gedeelde doelen.
De uitdaging voor moderne leiders is om effectief te opereren over deze culturele grenzen heen.
Het gaat er niet om welk ‘type’ leider je bent – visionair, dienend, transformationeel of anders. Zoals Prof. Bernie het verwoordt:
“De vraag is niet wat voor soort leider je bent, maar of je beschikt over de competenties die nodig zijn om leiding te geven – aan jezelf, aan anderen en aan de organisatie.”

Drie niveaus die elke leider moet beheersen

Op basis van onderzoek van het Centre for Creative Leadership onderscheidt Prof. Bernie drie essentiële domeinen:

  1. Leidinggeven aan de organisatie
    Dit vraagt om strategisch denken, aanpassingsvermogen aan nieuwe technologieën, besluitvaardigheid en effectief verandermanagement. In een tijd van versnelde digitale ontwikkelingen moeten leiders anticiperen – niet alleen reageren.
  2. Leidinggeven aan anderen
    Vertrouwen, transparantie, samenwerking en respect voor diversiteit zijn geen luxe meer. Sterke menselijke verbindingen vormen de kern van succes in steeds complexere organisaties.
  3. Leidinggeven aan jezelf
    Zelfbewustzijn, kalmte, initiatief en reflectievermogen zijn de basis. Zoals Senge stelt:

De diepste vorm van leren komt voort uit het herkennen van onze eigen denkpatronen.

Wie anderen goed wil leiden, moet eerst helderheid vinden in zichzelf.

Het dode paard syndroom

Met een knipoog én een serieuze ondertoon verwijst Prof. Bernie naar de zogenoemde “dead horse theory” (in het Engels bekend als the Dead Horse Theory) – waarbij leiders harde beslissingen vermijden door te blijven sleutelen aan systemen die niet meer werken.

We vervangen de ruiter, verbeteren het voer, ontwerpen een nieuw zadel… maar het paard is nog steeds dood.

Het is een scherpe metafoor voor organisaties die vasthouden aan verouderde processen of denkwijzen, terwijl de echte kern van het probleem onbenoemd blijft.

De weg vooruit hoeft geen spectaculaire onthulling te zijn. Soms gaat het om herkennen wat niet langer werkt, de juiste vragen stellen, en oplossingen invoeren die écht effect hebben.

Waarom leiders in verandering nu onmisbaar zijn

De huidige zakelijke omgeving is snel, veranderlijk en onzeker. En dat blijft waarschijnlijk zo. Wat wél verandert, is hoe goed leiders zich aanpassen.

Prof. Bernie pleit voor een nieuw type leider: de leider in verandering.
Iemand die begrijpt dat groei niet alleen vraagt om ideeën, maar vooral om actie.
Die verandering niet ziet als verstoring, maar als kans.

En die zich omringt met mensen die net zo gedreven zijn om écht vooruitgang te boeken.
Weten dat verandering constant is, is niet genoeg. Leiders moeten het vermogen ontwikkelen om er effectief doorheen te navigeren.

De toekomst van bedrijfsonderwijs

Voor professionals die zich in deze context willen ontwikkelen als leider, is het doel niet om leiderschapsstijlen te onthouden.
Het doel is om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om verandering te leiden – consequent, bekwaam en met integriteit.

Of je nu een manager bent die te maken krijgt met disruptie, een ondernemer die wil opschalen, of een publieke leider met beperkte middelen:
zinvol leiderschap begint bij het oplossen van echte problemen.

En daarin is nog veel werk te doen!

Meer horen over dit onderwerp van Prof. Bernie? Dat kan! Sluit je aan bij onze Goodmorning BSN-sessie op dinsdag 3 juni. Prof. Bernie spreekt dan over het thema Real Change Leaders.

Klaar om de volgende stap te zetten?

Herken je jezelf in dit verhaal en ben je klaar om jouw leiderschapsvaardigheden verder te ontwikkelen die modern leiderschap écht vereist?
Dan nodigen we je van harte uit om die stap te zetten.

De MBA-opleidingen van BSN zijn ontwikkeld voor professionals die helder willen leiden, echte problemen willen oplossen en meetbare vooruitgang willen boeken.
Op basis van onze Action Learning methode pas je het geleerde direct toe in je eigen organisatie.

Benieuwd hoe dat eruitziet?👉 Download de brochure van de Action Learning MBA en ontdek of deze opleiding past bij jouw volgende stap.

Business School Nederland

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul je gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief met nieuws, blogartikelen en publicaties te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

11 − 6 =