Zoeken
Terug naar advies

Advies

Financiering

Waar haal je het geld vandaan om jouw managementopleiding te financieren?

Start je managementopleiding!

Je wilt een MBA-opleiding volgen, maar je hebt geen recht meer op de reguliere studiefinanciering. Waar haal je het geld dan vandaan? Speciaal voor jou is er een aantal financieringsmogelijkheden.

Lees er meer over in het boekje ‘Waar haal ik het geld vandaan?

01
Levenlanglerenkrediet

Wat houdt het Levenlanglerenkrediet in?

Iedereen die een deeltijd opleiding gaat volgen op hbo of universiteit tot 56 jaar kan tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor de studiekosten. Deze aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen heet het Levenlanglerenkrediet en geldt uitsluitend bij Business School Nederland (BSN) voor de Action Learning MBA (croho-register 70053) en Executive Action Learning MBA-opleiding (croho-register 70054).

Hoeveel mag je lenen?

Je kunt per (studie)jaar het bedrag lenen dat je aan lesgeld moet betalen. Daar geldt wel een maximum voor. Voor een volledig MBA-programma kun je een maximum van € 11.045,04 per jaar lenen voor het studiejaar 2022-2023. Voor het studiejaar 2023-2024 is dit een maximum van € 11.570,-. Een aantal kosten is uitgesloten voor de lening, zoals de internationale studiereis.

Hoelang mag je lenen en wanneer krijg je het bedrag uitbetaald?

Je krijgt een Levenlanglerenkrediet voor de duur van je opleiding, in het geval van BSN is dit 28 maanden. Het bedrag (1/12 deel van het collegegeld of lesgeld dat je moet betalen) wordt aan het eind van elke maand uitbetaald.

Wanneer moet je terugbetalen?

Na afronding van je opleiding start de aflossing van je lening in het daaropvolgende jaar. Je hebt dan maximaal 15 jaar de tijd om het Levenlanglerenkrediet terug te betalen, inclusief rente. In 2023 is dit 0,46%. Houd het rentepercentage in de gaten via DUO. Hoeveel je per maand moet aflossen, hangt af van je inkomen.

Hoe vraag je het krediet aan?

Als je bent ingeschreven als student bij BSN kun je het Levenlanglerenkrediet aanvragen via Mijn DUO. Houd er rekening mee dat je voor elk nieuw studiejaar een aanvraag bij DUO doet voor dit krediet.

Wij als onderwijsinstelling dienen je aanvraagformulier mede te ondertekenen. Stuur het formulier naar ons toe en we regelen dit voor je. Wanneer het krediet aan je is verstrekt, mag je de studiekosten in maximaal 24 maanden via een gunstige betalingsregeling aan BSN betalen. Dit is een uitzondering die we voor jou maken. Normaal gesproken is er een betalingsregeling van maximaal 4 termijnen voor een MBA-opleiding. Ga voor de voorwaarden naar DUO.

02
STAP-budget

STAP-budget voor scholing en ontwikkeling

Vanaf 1 maart 2022 heb je de mogelijkheid het STAP-budget aan te vragen voor een opleiding, cursus of training. Het kabinet heeft dit budget ingevoerd voor werkenden en niet-werkenden. De subsidie is er om jou te stimuleren jezelf verder te ontwikkelen en je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten.

Hoeveel STAP-budget kan je aanvragen?

Je mag maximaal € 1.000,- STAP-budget per jaar aanvragen. Dit kan voor één van onze MBA-opleidingen of één van onze korte managementopleidingen, zoals een masterclass die je ook als specialisme kunt toevoegen aan je MBA-diploma. De financiële investering van een masterclass ligt tussen de € 1.200,- en € 3.000,-. Hiermee verdien je deze investering dus voor een groot deel terug!

Goed om te weten: Het budget wordt elk jaar verdeeld over 5 aanvraagtermijnen. Er is jaarlijks ruimte voor 200.000 tot 300.000 toekenningen. Het is belangrijk er op tijd bij te zijn!

Wanneer kom je in aanmerking voor het budget?

Je hebt recht op het STAP-budget voor een opleiding wanneer je:

 • tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd bent;
  in loondienst of ondernemer bent of als je op dit moment geen werk hebt;
 • geen studiefinanciering, lerarenbeurs of andere publieke onderwijs financiering ontvangt (met uitzondering van het Levenlanglerenkrediet);
 • volksverzekerd (o.a. AOW, ANW, WLZ) bent gedurende 6 maanden in de afgelopen 2 jaar;
 • scholing binnen 3 maanden na de aanvraagperiode start;
 • dit jaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend hebt gekregen.

Vraag in slechts 5 stappen jouw STAP-budget aan

 1. Aanmelden
  Je schrijft je eerst bij ons in voor de gewenste opleiding.
 2. Ontvang STAP-aanmeldingsbewijs
  Wanneer je bij ons staat ingeschreven ontvang je van ons een STAP-aanmeldingsbewijs in je mailbox. Hierop staat o.a. een inschrijfnummer en de einddatum van de opleiding.
 3. Aanvragen STAP-budget
  Met je verkregen STAP-aanmeldingsbewijs vraag je het budget aan via het STAP-portaal van UWV.
 4. STAP-budget wordt uitbetaald
  Wanneer jouw STAP-budget is toegekend, ontvangt Business School Nederland het bedrag en wordt dit in mindering gebracht op jouw opleidingskosten.
 5. Start opleiding, cursus of training
  Je kan van start met je opleiding! Binnen 3 maanden na afloop van jouw opleiding controleert UWV of de scholing is afgerond en/of aan alle verplichtingen voor de subsidieregeling is voldaan.

Wil je meer weten over het STAP-budget? Kijk dan op de site van de Rijksoverheid of raadpleeg de veelgestelde vragen van stap.opleidingen.nl.

03
Lerarenbeurs

Wat zijn de mogelijkheden van de Lerarenbeurs?

Werk je op een school, heb je een onderwijsbevoegdheid en wil jij je verder ontwikkelen? Wellicht geeft de lerarenbeurs je de mogelijkheid een stap verder te zetten in je carrière. Met deze beurs krijg je tot maximaal € 7.000,- overheidssubsidie per jaar op je erkende Masteropleiding. De MBA van onze business school levert 65 studiepunten op, waardoor je een lerarenbeurs kunt aanvragen van 3 jaar. Gunstig als je bij ons de MBA-opleiding start van 28 maanden. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van de lerarenbeurs op de website van DUO.

Testimonials

Wat anderen over BSN zeggen

Ik was vroeger te veel met mezelf bezig en had te weinig aandacht voor de ander. Door Action Learning weet ik nu hoe inefficiënt dit is.

Wilbert Moorman

Wilbert Moorman

Action Learning coach bij BSN

De Leergang Management en Leiderschap geeft mij inzicht in mijn persoonlijke eigenschappen en die van anderen.

Annemieke Krikke

Annemieke Krikke

Clustermanager bij Amerpoort

De Executive Action Learning MBA-opleiding van BSN bleek vooral een enorme verrijking voor mijn persoonlijke ontwikkeling

Roos Herman

Roos Herman

Directeur bij Bibliotheek West-Brabant

Door mijn Action Learning MBA bij Business School Nederland ben ik echt gegroeid en meer een bedrijfskundige geworden.

Esmee Rouwhof

Esmee Rouwhof

Relatiemanager Grootzakelijke Markt voor Arnhem & De Achterhoek bij Liander

Ik koos voor BSN's MBA, omdat deze niet alleen theoretisch is, maar ook direct toepasbaar op de projecten die je in je eigen organisatie uitvoert.

Marlou Mulders

Marlou Mulders

Commercial Director bij Prins Petfoods
Terug naar boven