Zoeken
Terug naar advies

Veelgestelde vragen

Waarmee kunnen we je helpen?

Business School Nederland heeft veelgestelde vragen voor jou op een rij gezet voor de MBA-opleidingen en managementopleidingen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons één van onze studieadviseurs.

Veelgestelde vragen over MBA- en managementopleidingen

Wij hebben veelgestelde vragen voor jou op een rij gezet over onze MBA-opleidingen en managementopleidingen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met één van onze studieadviseurs.

01
Wat is de waarde van de MBA-opleidingen?

Onze MBA-opleidingen zijn
Professional Masters. Een Professional Master richt zich vooral op toegepast onderzoek. De MBA van Business School
Nederland levert dus direct rendement op voor de student én zijn organisatie, omdat je theoretische kennis
direct toepast op jouw eigen praktijk. De professional Master heeft leeruitkomsten en eindresultaten die uitkomen op
niveau 7 van het Nederlands kwalificatieraamwerk (NLQF) dat is gekoppeld aan het Europees kwalificatieraamwerk
(EQF). Niveau 7 (NLQF) is in Nederland het één na hoogste niveau binnen het Hoger onderwijs.

ROI bij Business School Nederland
Bij Business School Nederland past iedere deelnemer het geleerde direct toe in de praktijk, door de Action Learning
methode. Dit maakt ons anders dan elke andere managementopleider van Nederland. En het effect/rendement van het
toepassen is ook nog eens hoog tot zeer hoog.

Voor organisaties
Onze MBA-afgestudeerden claimen zelf dat de studiekosten door de organisatie gemakkelijk zijn terugverdiend. Een
aantal van hen spreekt zelfs over rendementen van tienduizenden tot miljoenen of nog meer. Super voor de werkgever
en ook voor de deelnemer die met zijn studie persoonlijke groei doormaakt en tevens bijdraagt aan het rendement van
zijn organisatie. Een echte win-win situatie.

Voor individuen
MBA-alumni verdienen meer, krijgen betere functies en zijn van mening dat een MBA waardevol is geweest voor hun
professionele succes. We zitten in de top 3 van business schools in Nederland als het gaat om betere functies door
de opleiding en een toename van het bruto maandsalaris voor en na de opleiding.

02
Zijn er vrijstellingen mogelijk bij de MBA-opleidingen?

Tijdens een persoonlijk gesprek wordt er samen met een studieadviseur gekeken naar je gevolgde opleidingen en je werkervaring en aan de hand daarvan wordt bekeken of je in aanmerking komt voor vrijstellingen. Vrijstellingen in de MBA-opleidingen zijn mogelijk als je elders een postinitiële master hebt afgerond. Dit is een master waarbij een student een afgeronde opleiding in het hoger onderwijs (hbo of wo) heeft en werkervaring een toelatingseis is. Je krijgt ook vrijstelling als je een post-hbo Bedrijfskunde hebt gevolgd bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de Hogeschool van Utrecht, Bedrijfskunde Opleiding Utrecht of InHolland Academy. Mocht je deze bij een andere instelling hebben gedaan dan kan er aan de hand van dit opleidingscurriculum worden gekeken of vrijstelling toch mogelijk is.

03
Wat is Action Learning in de MBA-opleiding?

De onderwijsfilosofie van Business School Nederland is Action Learning: een methodiek die garant staat voor praktische toepasbaarheid en het leren vanuit jouw eigen organisatievraagstuk. Je persoonlijke ontwikkeling én de concrete vraagstukken uit jouw eigen organisatie staan centraal tijdens je opleiding. Je leert door te doen. Action Learning is een proces waarbij een kleine groep deelnemers leert en werkt aan échte urgente en complexe problemen in hun organisatie. Action Learning is een proces van heldere vragen stellen en reflecterend luisteren. Action Learning pakt problemen aan door eerst vragen te stellen om de precieze aard van het probleem te verduidelijken, mogelijke oplossingen weer te geven en te identificeren en daarna pas actie te ondernemen. Vragen bouwen groepsdialoog en samenhang op, genereren innovatief en systeemdenken en verbeteren de leerresultaten. Action Learning kan als los instrument worden ingezet.

04
Wat als ik geen organisatie heb waar ik mijn projecten tijdens de MBA-opleiding kan uitvoeren?

Ga eerst binnen je eigen netwerk op zoek naar een bedrijf waar je je opdrachten op toe kan passen. Mocht dat niet lukken; als Business School Nederland hebben wij een (inter)nationaal Alumninetwerk, waaronder de alumnivereniging Tractus. Veel MBA-afgestudeerden geven aan dat ze studenten graag de mogelijkheid bieden om projecten bij hen uit te voeren. Voor meer informatie neem contact op met onze studieadviseurs Linda Hoksbergen en Anita Moolhuizen via 0344-579050 of studiadvies@bsn.eu.

05
Welke minimale omvang van de eigen organisatie is nodig om projecten tijdens de MBA-opleiding te kunnen uitvoeren?

Minimaal 10 – 15 medewerkers in de organisatie zijn nodig om analyses en projecten tijdens de MBA-opleiding goed uit te kunnen uitvoeren. Is je organisatie niet groot genoeg, omdat je bijvoorbeeld ZZP-er bent? Analyses en projecten tijdens de MBA-opleiding mogen dan ook in een andere organisatie uitgevoerd worden. Denk hierbij aan een NGO of sportclub van flinke omvang etc.

06
Zijn de MBA-opleidingen Nederlandstalig?

Business School Nederland biedt MBA-opleidingen in zowel het Engels als het Nederlands aan. Onze Executive Action Learning MBA en Action Learning MBA zijn volledig Nederlandstalig. Dit houdt in dat de voertaal Nederlands is en dat de literatuur ook zoveel mogelijk in het Nederlands is. Deze wordt wel verrijkt door actuele Engelstalige literatuur. De opdrachten mogen in het Nederland gemaakt worden, maar dit mag ook in het Engels als je bijvoorbeeld bij een internationale organisatie werkzaam bent, waarvoor dit handig is.

De International Action Learning MBA en de Online Action Learning MBA worden in het Engels gegeven. Bij deze MBA’s kom je in een internationale groep terecht met studenten uit diverse landen.

07
Wat is een subset?

Een subset is een kleine groep van 4 tot 6 studenten met wie je gedurende jouw MBA-opleiding nauw samenwerkt, onder begeleiding van een Action Learning Coach.

08
Waar bestaan de toetsen/examens in de MBA-opleidingen uit?

De toetsing in de MBA-opleidingen bestaat uit analyseopdrachten, Question en Answers opdrachten, Action (Research) Projecten en reflectieopdrachten. De opdrachten zijn altijd gerelateerd aan je eigen organisatie en worden thuis of op het werk uitgevoerd. Je hebt dus geen klassikale toetsen of examens. Dit maakt de MBA van Business School Nederland uniek in zijn soort.

09
Hoe zijn de hoofdvakken van de MBA-opleiding opgebouwd?

Een hoofdvak, core course, in de MBA-opleidingen bereid je thuis voor aan de hand van een studiewijzer met Questions & Answers (Q&A). Je leest het bijbehorende theorieboek en artikelen die door Business School Nederland zijn geselecteerd. Ook bereid je een beknopte bedrijfsanalyse voor met behulp van opgestelde vragen die in de studiewijzer staan. Je gaat daarvoor je organisatie in om collega’s te bevragen. Daarna volgen twee tot drie bijeenkomsten per vak, waarbij je onder andere gaat sparren met docenten en studiegenoten over deze bedrijfsanalyse die je daarna definitief maakt op een bepaald aspect, zoals Marketing of HRM. Is de analyse voldoende dan is het vak afgesloten.

10
Hoe ziet de begeleiding/coaching eruit?

Tijdens je praktijkopdrachten binnen de MBA word je begeleid door een ervaren coach. Het laatste project, de dissertation, wordt nog eens extra inhoudelijk gecoacht door een van de vakdocenten.

11
Hoe groot zijn de MBA-groepen?

Minimaal twaalf en maximaal twintig personen zitten er in één MBA-groep. Deze groep wordt weer in subsets ingedeeld van circa 6 deelnemers. Door de groepen kleinschalig te houden, kan er een goed Action Learning proces gewaarborgd worden.

12
Hoe overtuig ik mijn manager/werkgever/ opdrachtgever?

Een MBA-opleiding vraagt om een forse investering in tijd en geld. Bij veel andere MBA’s levert dit de werknemer veel op en de werkgever heel weinig. Doe je een MBA bij Business School Nederland dan heeft de werkgever direct baat bij de studie:
Niet alleen de manager zelf leert veel, de werkgever krijgt de beschikking over diverse bedrijfsanalyses en ziet zijn manager diverse knellende bedrijfsvraagstukken oplossen. Waar anders een consultant voor wordt ingehuurd wordt nu door de MBA-student een oplossing gevonden en geïmplementeerd. Dit levert direct een besparing op consultants én een oplossing van vraagstukken op. Hiermee verdient de werkgever doorgaans in geld uitgedrukt veelvouden van de studiekosten terug. De MBA-opleiding van Business School Nederland is een ideaal middel om talenten in de eigen organisatie te ontdekken en te ontwikkelen, zodat hoger management niet extern ingehuurd hoeft te worden (met onzekerheid over de kwaliteiten).

13
Kan ik de MBA-opleiding in termijnen betalen?

Het is mogelijk om in maximaal 4 termijnen te betalen. Houd daarbij rekening met administratiekosten. Voor degene die een Levenlanglerenkrediet bij de DUO verstrekt krijgen, is het mogelijk om in maximaal 24 maanden de opleidingskosten af te lossen. Houd hierbij rekening met eenmalig administratiekosten van 1 procent op de totale opleidingskosten.

Executive en Action Learning MBA

Ontwikkel jouw vermogen om complexe organisatievraagstukken op te lossen en jouw team(s) en stakeholders daadwerkelijk in beweging te krijgen.

01
Wat is het verschil tussen de Action Learning MBA en de Executive Action Learning MBA?

De Executive Action Learning MBA (CROHO-register 70054):
Deze MBA-opleiding is geschikt voor executives, senior managers en succesvolle ondernemers die minimaal drie jaar managementervaring hebben. Zij zijn veelal op strategisch niveau actief. Dit betekent dat je in een vrij homogene groep van ervaren managers terechtkomt. Gedurende de MBA zijn er gemiddeld drie aaneengesloten lesbijeenkomsten per maand. Dit is 1 lesdag extra per bedrijfskundig hoofdvak ten opzichte van de Action Learning MBA en er zit een extra blok managementvaardigheden in het programma. De lesdagen vinden meestal plaats op woensdag t/m vrijdag.

De Action Learning MBA (CROHO-register 70053):
De toelatingseis voor deze MBA is, naast een afgeronde hbo- of wo-opleiding, minimaal 2 jaar relevante hbo-werkervaring. Dit betekent dat in deze groep de werk- en managementervaring wat meer uiteenloopt. Hierin zitten jonge, talentvolle ambitieuze managers, professionals en projectmanagers gecombineerd met ook meer ervaren managers. Gedurende de MBA zijn er gemiddeld twee aaneengesloten lesbijeenkomsten per maand. Deze vinden vaak plaats op vrijdag en zaterdag.

Kortom: de basis van beide MBA-opleidingen is eigenlijk gelijk. Ook het MBA-diploma is voor beide MBA’s gelijk.

Fast Track to Action Learning MBA

Unieke kans! Behaal versneld je MBA-titel en versnel je carrière met één van onze Fast Track to Action Learning MBA’s.

01
Ik heb mijn post-hbo Bedrijfskunde elders gehaald? Kan ik dan ook deelnemen?

De Fast Track to Action Learning MBA is alleen voor studenten die hun post-hbo bedrijfskunde hebben gehaald aan de InHolland Academy, Hogeschool Utrecht, Bedrijfskunde Opleiding Utrecht of Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Deze post-hbo’s en de Fast Track to Action Leaning MBA zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd. Je komt met de post-hbo Bedrijfskunde aan één van deze hogescholen in aanmerking voor een aantal vrijstellingen in de reguliere MBA-opleiding. Neem hiervoor contact op met onze studieadviseurs Linda Hoksbergen en Anita Moolhuizen via 0344-579050 of studiadvies@bsn.eu.

02
Wat is de waarde van de Fast Track to Action Learning MBA-opleidingen?

Al onze MBA-opleidingen zijn Professional Masters. Een Professional Master richt zich vooral op toegepast onderzoek. De MBA van Business School Nederland levert dus direct rendement op voor de student én zijn organisatie, omdat je theoretische kennis direct toepast op jouw eigen praktijk. De professional Master heeft leeruitkomsten en eindresultaten die uitkomen op niveau 7 van het Nederlands kwalificatieraamwerk (NLQF) dat is gekoppeld aan het Europees kwalificatieraamwerk (EQF). Niveau 7 (NLQF) is in Nederland het één na hoogste niveau binnen het Hoger onderwijs.

ROI bij Business School Nederland
Bij Business School Nederland past iedere deelnemer het geleerde direct toe in de praktijk, door de Action Learning methode. Dit maakt ons anders dan elke andere managementopleider van Nederland. En het effect/rendement van het toepassen is ook nog eens hoog tot zeer hoog.

Voor organisaties
Onze MBA-afgestudeerden claimen zelf dat de studiekosten door de organisatie gemakkelijk zijn terugverdiend. Een aantal van hen spreekt zelfs over rendementen van tienduizenden tot miljoenen of nog meer. Super voor de werkgever en ook voor de deelnemer die met zijn studie persoonlijke groei doormaakt en tevens bijdraagt aan het rendement van zijn organisatie. Een echte win-win situatie.

Voor individuen
MBA-alumni verdienen meer, krijgen betere functies en zijn van mening dat een MBA waardevol is geweest voor hun professionele succes. We zitten in de top 3 van business schools in Nederland als het gaat om betere functies door de opleiding en een toename van het bruto maandsalaris voor en na de opleiding.

03
Wat als ik geen organisatie heb waar ik mijn projecten tijdens de MBA-opleiding kan uitvoeren?

Minimaal 10 – 15 medewerkers in de organisatie zijn nodig om analyses en projecten tijdens de MBA-opleiding goed uit te kunnen uitvoeren. Is je organisatie niet groot genoeg, omdat je bijvoorbeeld ZZP’er bent? Analyses en projecten tijdens de MBA-opleiding mogen dan ook in een andere organisatie uitgevoerd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een NGO of sportclub van flinke omvang.

04
Welke minimale omvang van de eigen organisatie is nodig om projecten tijdens de MBA-opleiding te kunnen uitvoeren?

Minimaal 10 – 15 medewerkers in de organisatie zijn nodig om analyses en projecten tijdens de MBA-opleiding goed uit te kunnen uitvoeren. Is je organisatie niet groot genoeg, omdat je bijvoorbeeld ZZP’er bent? Analyses en projecten tijdens de MBA-opleiding mogen dan ook in een andere organisatie uitgevoerd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een NGO of sportclub van flinke omvang.

Leergang Management en Leiderschap

Leg een stevige bedrijfskundige basis en word een succesvol professional in een snel veranderende wereld.

01
Wat als ik geen organisatie heb om de afsluitende opdracht in uit te voeren?

Ga eerst binnen je eigen netwerk op zoek naar een bedrijf waar je de eindopdrachten op toe kan passen. Mocht dat niet lukken; als Business School Nederland hebben wij een (inter)nationaal Alumninetwerk, waaronder de alumnivereniging Tractus. Veel MBA-afgestudeerden geven aan dat ze studenten graag de mogelijkheid bieden om projecten bij hen uit te voeren. Voor meer informatie neem contact op met onze studieadviseurs Linda Hoksbergen en Anita Moolhuizen via 0344-579050 of studiadvies@bsn.eu.

02
Ontvang ik een diploma of certificaat bij afronding van deze Leergang?
03
Bij wie kom ik in de groep?

De groep bestaat uit maximaal 20 ambitieuze professionals uit verschillende branches van verschillende managementniveaus. Dit zijn gedeeltelijk MBA-studenten die bezig zijn met de 1e fase van hun MBA en direct na afronding van deze leergang direct doorstromen in de 2e fase van de MBA. Een ander deel gebruikt deze leergang als los programma om hun bedrijfskundige kennis en leiderschapsvaardigheden verder aan te scherpen en zichzelf in korte tijd een boost te geven.

04
Wat is de gemiddelde studiebelasting?

De gemiddelde studiebelasting is 8 tot 10 uur per week. Dit is inclusief de uren die je al volgt tijdens de lesdagen. In de praktijk betekent dit dat je met name aan de slag gaat met lezen van literatuur en het doen van korte voorbereidende opdrachten. De meeste tijd gaat zitten in het schrijven van je organisatieanalyse, wat meteen de afrondende opdracht is voor de Leergang Management en Leiderschap. In de organisatieanalyse pas je al het geleerde direct toe in de praktijk.

05
Welke minimale omvang van de eigen organisatie is nodig om projecten tijdens de MBA-opleiding te kunnen uitvoeren?

Minimaal 10 – 15 medewerkers in de organisatie zijn nodig om analyses en projecten tijdens de MBA-opleiding goed uit te kunnen uitvoeren. Is je organisatie niet groot genoeg, omdat je bijvoorbeeld ZZP’er bent? Analyses en projecten tijdens de MBA-opleiding mogen dan ook in een andere organisatie uitgevoerd worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een NGO of sportclub van flinke omvang.

Programma Leiderschap met Impact

Geen ruimte voor een hele MBA, maar wel de impact ervan ervaren? Boost je carrière op strategisch niveau in een snel veranderende wereld.

01
Ontvang ik een diploma of certificaat bij afronding van dit programma?

Bij een succesvolle afronding van het Programma Leiderschap met Impact ontvang je een certificaat. Dit certificaat geeft deels vrijstellingen voor de gehele MBA-opleiding.

02
Wat is de gemiddelde studiebelasting?

De gemiddelde studiebelasting is ca. 6 uur per week, inclusief de lesdagen.

03
Hoe ziet de eindopdracht eruit?

Als eindopdracht maak je dezelfde opdracht als MBA-studenten maken voor het vak Strategisch Management. Dit betekent dat je een korte paper moet schrijven, waarin je verschillende strategische modellen toepast op jouw eigen organisatie en deze vervolgens analyseert.

04
Krijg ik met dit programma vrijstellingen in de MBA?

Succesvolle afronding van het Programma Leiderschap met Impact geeft recht op de onderstaande vrijstellingen bij doorstomen naar de MBA-opleiding voor:

Managementvaardigheden 1
Innovatie Management
Strategisch Management

Masterclasses

Gericht op managers die hun competenties willen aanscherpen. Stuk voor stuk korte opleidingen die ingaan op zeer actuele thema’s. Gespecialiseerde sprekers delen hun visie op hedendaagse en toekomstige ontwikkelingen en dagen je uit om actief mee te denken en te doen.

01
Kun je een masterclass ook als minor volgen?

Business School Nederland biedt jou de mogelijkheid om met jouw Action Learning MBA of Action Learning Executive MBA een masterclass als minor (specialisatie) aan jouw diploma toe te voegen. Om een minor te voltooien, schrijf je een persoonlijk effectiviteitspaper waarmee je jouw kennis toepast en een onderbouwde eigen visie geeft over een onderwerp op het specifieke vakgebied van de masterclass. Ook dien je in jouw dissertation ruim aandacht aan het onderwerp te geven, bijvoorbeeld ter grootte van een hoofdstuk. Wanneer je ervoor kiest om je masterclass als minor toe te voegen, neemt het gewicht van je diploma met 2,5 ECTS toe (totaal 67,5 ECTS).

02
Welke masterclasses zijn er?

We bieden verschillende masterclasses:

  • Strategie Macht en Leiderschap
  • Leiderschap van Verandering
  • Sustainability Leadership met Impact
  • Water Management
  • Food Security
03
Ontvang ik een certificaat voor de masterclass?

Jazeker. Nadat je de lesdagen gevolgd hebt ontvang je een certificaat van deelname.

Naast het volgen van de lesdagen worden jullie ook in de gelegenheid gesteld om de kennis te borgen door deze toe te passen in een Persoonlijk Effectiviteitspaper (PEP). Je schrijft dan een stuk waarin je jouw visie op een bepaald onderwerp verder uitwerkt, zodat deze toepasbaar wordt. Het onderwerp moet binnen de scoop van de masterclass liggen. Business School Nederland laat de PEP beoordelen.

Je ontvangt bij voldoende resultaat dan een certificaat voor succesvol afronden van de masterclass.

Additioneel kunnen MBA-studenten de masterclass integreren in hun programma door in de dissertation aandacht aan het onderwerp van de masterclass te geven, denk aan een hoofdstuk. Als je als student een PEP hebt geschreven en de extra aandacht in de dissertation hebt gegeven, kom je in aanmerking voor een minor. Deze wordt vermeld op je bul en je cijferlijst met een gewicht van 2.5ec. Je studeert dan af met 67.5ec in plaats van 65ec.

04
Wat wordt er van mij verwacht tijdens de masterclass?

Zoals in al onze opleidingen, maken we ook tijdens de masterclass een directe koppeling naar jouw eigen praktijk. Het zijn interactieve lessen waarbij jij jezelf en jouw organisatie verder onder de loep neemt. Wij verwachten dan ook een open en proactieve houding van alle deelnemers.

05
Hoe vaak worden de masterclasses gegeven?

In principe 1x per jaar, in het voorjaar. Bij voldoende animo plannen we in het najaar nog een extra groep.

Terug naar boven