Op 4 juli jl. kwamen 20 professionals uit verschillende branches als gezondheidszorg, onderwijs, marketing & communicatie, HRM, werving & selectie, ICT, Productie en Kunst/cultuur & entertainment bij elkaar om te sparren over het personeelstekort. Dit is het actuele thema van onze MBA-proefles Human Resource Management, één van de hoofdvakken van de MBA-opleiding. Onze HRM-docent Edger Gubbels verzorgde deze bijeenkomst. We vragen Edger hoe hij de bijeenkomst heeft ervaren.
Personeelstekort, we kunnen er met zijn allen niet meer omheen, het speelt in veel bedrijven. Het nieuws staat er bol van: chaos op Schiphol, NS-treinen die uitvallen, de Ketheltunnel die tijdelijk dicht moest, opzeggingen van contracten in de kinderopvang, 1.500 rechtszaken die geschrapt worden. Het brengt een uitdagend vraagstuk met zich mee voor veel bedrijven en branches, want: wat is het probleem achter het personeelstekort en is het op te lossen? Dit was voor ons een goede reden om met bedrijven in gesprek te gaan over wat nu de oorzaken en uitdagingen zijn en wat we met zijn allen kunnen doen om het personeelstekort op de korte en lange termijn te verhelpen.
“We kunnen het personeelstekort hier niet vandaag of morgen oplossen, maar wel samen oplossingen bedenken voor de korte en lange termijn en daar vandaag met elkaar over sparren.” Zo sprak Edger Gubbels aan het begin van de MBA-proefles HRM. Hij nam de deelnemers mee in dit thema door met actuele voorbeelden te komen en liet ze vanuit eigen inbreng actief met elkaar aan de slag gaan om het vraagstuk te ontleden en verbindingen met de eigen organisatie te maken. Ook was deze bijeenkomst een mooie gelegenheid om kennis te maken met Business School Nederland, onze MBA-opleiding en manier van lesgeven.
Hoe heb je deze MBA-proefles over het personeelstekort ervaren en hoe was de groep?
“Ik heb de bijeenkomst als zeer positief ervaren. Het was een mooie gemêleerde groep van mannen en vrouwen uit verschillende organisaties en branches, zowel non-profit als profit. Ik merkte meteen dat het allemaal gemotiveerde mensen zijn die zeker de nood en urgentie van het vraagstuk personeelstekort zien. Ze hadden veel vragen en ideeën en ze creëerden samen een veilige omgeving om de problemen met elkaar te delen.”
Op welke wijze zijn de deelnemers met elkaar in gesprek gegaan?
“Ze zijn in subgroepen uiteen gegaan en kregen de opdracht om voor één organisatie de problemen en uitdagingen rondom het personeelstekort voor nu en de toekomst uiteen te zetten. Samen onderzochten ze de oorzaken en dachten ze na wat mogelijke oplossingen, tips en suggesties zijn om het tekort op korte en lange termijn te verhelpen. Hierbij was het belangrijk dat ze dit op de Action Learning manier aanpakten, dus zonder oordeel en zoveel mogelijk open vragen stellen om tot de kern van het echte probleem te komen. Daarna kwamen ze weer samen in de groep om hun bevindingen en ideeën te presenteren.”
Zijn er nog mooie inzichten en ideeën uit voort gekomen?
“Ja, samen hadden ze een pakket aan goede ideeën om het personeelstekort te verhelpen, waaronder bijv. flexibelere werktijden, werk anders inrichten en een flexibeler beloningsmechanisme. Er ontstond zelfs een nieuw vraagstuk: ‘wat maakt dat iemand uitstapt en zzp-er wordt en hoe zorg ik dat ik mijn vaste medewerkers behoud?’ Het was een mooie brug naar het binden en boeien van medewerkers, waarover ik na hun presentaties heb verteld. Het is één van de oplossingen om het tekort tegen te gaan, naast bijv. automatiseren, robotiseren, digitaliseren, banen outsourcen, arbeidsmigratie, werk afschaffen, deeltijders meer laten werken, Strategische Personeelsplanning.”
Hoe kun je met binden en boeien het personeelstekort tegengaan?
“Als medewerkers ontevreden zijn liggen de persoonlijke doelen van medewerkers en de organisatiedoelen het verste uit elkaar. Het is de kunst om deze zo op elkaar af te stemmen dat er meer overlap is, zodat het werk beter en leuker is en er dus tevreden medewerkers zijn die graag in de organisatie blijven.”
Om dit voor elkaar te krijgen moet je flink in de relatie met je medewerkers investeren. Dat betekent in gesprek blijven en aandacht geven. Je stuurt niet alleen op de resultaten voor het bedrijf, maar ook op het gedrag en welzijn van je mensen. Dat zorgt voor werkgeluk!
Hoe vonden de deelnemers de MBA-proefles?
“Uit de evaluatie bleek dat de meeste deelnemers het een inspirerende middag vonden, waarbij ze behalve wat geleerd hebben over het aanpakken van personeelstekort, kennis hebben gemaakt met de Action Learning methode van jullie business school. En natuurlijk als ‘bonus’ hebben ze een nieuw netwerk gecreëerd.”
Wil jij ook kennismaken met onze business school en manier van lesgeven, en de impact van de Action Learning methode ervaren? Volg dan aan één van onze MBA-proeflessen.