Terug naar actueel
Artikelen

Cultuur en leiderschap: de meesterlijke MBA-reis van Jeroen Hoek

In artikelen door Business School Nederland

Waarom leert Jeroen Hoek? Werkzaam als Directeur onderwijs bij Kentalis, behaalde hij in 2023 zijn MBA bij Business School Nederland (BSN). Uit zijn impact story bleek de opleiding een bijzonder mooie leerreis met persoonlijke en professionele ontwikkeling. En de kroon op zijn werk was zijn MBA-afstudeerproject. Zijn onderzoek bracht niet alleen positieve impact binnen de organisatie, maar ook daarbuiten.

Jeroen kijkt met plezier terug op zijn twee en een half jaar durende MBA-opleiding bij Business School Nederland.

“Ik heb ontzettend veel geleerd over relevante managementgebieden, zoals HR, Marketing en Finance. Maar het ging verder dan dat; ik heb ook veel over mijzelf geleerd, wat mijn ontwikkeling als professional en als mens verder heeft gebracht.”

De interactie met docenten en medestudenten was hierbij een belangrijke motivator.

“De docenten beschikken niet alleen over uitgebreide theoretische kennis, maar hebben ook rijke praktijkervaring. Hierdoor delen ze waardevolle praktijkvoorbeelden en begrijpen ze de uitdagingen waarmee je in je dagelijkse werk te maken krijgt. Ook hebben de diverse achtergronden en functies van mijn medestudenten mijn studie verrijkt. Van iedere medestudent heb ik wel iets nieuws meekregen, zoals een nieuw inzicht of denkwijze.”

Dit vertelt Jeroen, terwijl hij benadrukt hoe bijzonder plezierig de band en samenwerking binnen hun groep waren.

MBA-afstudeerproject: versterking van samenwerking door organisatiecultuur

Jeroens MBA-afstudeerproject richtte zich op de impact van de organisatiecultuur op de interne samenwerking.

“Succesvolle organisaties hebben een dominante cultuur die zowel intern als extern duidelijkheid schept over de richting, waarden en verwachtingen. Het doel van de cultuur is om de interne samenwerking en externe afstemming zo in te richten dat ze optimaal bijdragen aan de organisatiedoelstellingen. Mijn literatuuronderzoek en interviews brachten elementen aan het licht die een positief effect hebben op het creëren en behouden van een passende cultuur.”

Waarde binnen de organisatie: concrete veranderingen en nieuwe initiatieven

De waarde van Jeroens MBA-afstudeerproject is zichtbaar voor zijn organisatie.

“Mijn MBA-afstudeerproject bracht zichtbare waarde voor mijn organisatie. Ik deelde mijn inzichten en aanbevelingen intern, wat leidde tot nieuwe vragen en acties op verschillende locaties. Samen met de HR-afdeling ga ik de komende periode aan de slag met passend leiderschap en de manier waarop dit het leiderschapsgedrag bevordert. Daarnaast heeft mijn MBA-afstudeerproject bijgedragen aan de oprichting van een ethische commissie binnen onze organisatie, die een faciliterende, educatieve en beleidsadviserende taak gaat hebben.”

Impact buiten de organisatie: relevantie voor diverse sectors

De waarde van Jeroens afstudeerproject beperkt zich niet tot zijn eigen organisatie.

“Het framework dat ik heb ontwikkeld, waarmee geanalyseerd wordt in hoeverre in een organisatie de juiste voorwaarden aanwezig zijn voor een sterke dominante cultuur, is relevant voor verschillende typen organisaties. Ongeacht hun winstoogmerk of omvang.”

Jeroen werd zelfs benaderd voor een podcast over zijn MBA-afstudeerproject door een platform voor zelfstandige professionals. Je beluistert ‘m hier. Neem gerust contact op met Jeroen als je meer wilt weten over de opbrengsten van zijn onderzoek.

Persoonlijke en professionele groei: inzicht, zelfvertrouwen en flexibiliteit

Het behalen van zijn MBA heeft een diepgaand effect gehad op Jeroens persoonlijke en professionele ontwikkeling.

“De verscheidenheid aan kennis en inzichten stelt mij in staat om vraagstukken vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Ik ben nu beter in staat mijn mening te onderbouwen en dit geeft mij veel zelfvertrouwen. Dat vertrouwen zit enerzijds in mijn inzichten en anderzijds in het loslaten. De studie heeft mij geleerd dat een reis, waarvan het pad en het einddoel niet vooraf vaststaan, heel mooi en waardevol kan zijn.”

Jeroens MBA-reis is een inspirerend voorbeeld van hoe leren bij Business School Nederland niet alleen persoonlijke ontwikkeling stimuleert, maar ook zichtbare impact heeft binnen en buiten de organisatie. Ben jij hier ook naar op zoek en wil je de lesmethode eens ervaren? Volg dan een MBA Proefles en ontdek of deze opleiding bij je past.

Business School Nederland

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul je gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief met nieuws, blogartikelen en publicaties te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

11 − 2 =