Terug naar actueel
Artikelen

De BSN MBA was voor Vincent een waardevolle ‘next step’

In artikelen door Business School Nederland

Vincent Schreijer, in zijn studietijd Manager Expertise & Logistiek bij de ANWB Wegenwacht, haalde in 2023 Cum Laude zijn MBA bij Business School Nederland (BSN). Hij deelt graag zijn verhaal met jou waarom hij wilde leren in onze Executive Action Learning MBA-opleiding en welke waarde het hem heeft opgeleverd.

De MBA voor de ‘next step’

Voor Vincent was de MBA een belangrijke stap in zijn professionele ontwikkeling. Hij voelde al enige tijd de behoefte om een nieuwe carrièrestap te maken. Dit motiveerde hem om na te denken over wat hij nodig had om zichzelf klaar te stomen voor die ‘next step’. De MBA-opleiding van BSN bood een praktijkgerichte aanpak die Vincent aansprak.

“Ik wilde heel graag de praktijkvoorbeelden waar ik tegenaan loop in mijn huidige werk, terugzien in mijn studie. In de MBA van BSN werk je niet met fictieve cases, maar pak je vraagstukken uit je eigen bedrijf aan, aan de hand van de Action Learning leermethode. Daar heb ik veel van geleerd. Zo heb ik veel algemene bedrijfskundige kennis opgedaan, maar ook mijn eigen bedrijf beter leren kennen.”

Verbreding management vakgebieden geeft beter begrip op de werkvloer

Sommige management en bedrijfskundige vakgebieden waren een eyeopener voor Vincent.

“Bijvoorbeeld bij Financieel Management, pak je de jaarrekening van je eigen bedrijf. Ik werkte al 20 jaar bij de ANWB. Ik heb nog nooit een jaarrekening zo specifiek en nauwkeurig bekeken en financiële ratio’s van mijn eigen bedrijf berekend. Dat gaf mij hele mooie inzichten en een goed beeld van hoe de financiële situatie van het bedrijf is. Het was ook heel inspirerend hoe de docenten zo’n droog onderwerp, zo mooi wisten te verpakken.”

Een vakgebied dat Vincent verrassend interessant vond, was Human Resource Management. Dit liet hem zien dat een diepgaander begrip van HR waardevol was.

“Ik ben manager en stuur veel mensen aan, maar ik had mij nog nooit zo verdiept in alle HR-aspecten die er zijn. Door de studie kon ik de HR-afdeling beter begrijpen en juist dat soort kennis heeft mij verder gebracht.”

Praktijkgerichte Action Learning leermethode creëert draagvlak

Eén van de hoogtepunten van de MBA was voor Vincent de leermethode Action Learning, waarbij je aan de slag gaat met verschillende Action Learning Projecten. Hierbij pak je vraagstukken uit je bedrijf aan om een werkwijze te verbeteren en beleid te ontwikkelen. Vincent deed een Action Learning Project over duurzaamheid, waarin hij de vertaling maakte van de duurzaamheidsstrategie van de ANWB naar de operatie van de Wegenwacht. Het resultaat?

“Deze aanpak, waarbij de medewerkers zelf betrokken waren, leidde tot nieuwe inzichten en concrete veranderingen binnen het bedrijf. Mede door dit project zijn we een duurzaamheidsprogramma gestart voor het wagenpark. Je ziet nu steeds meer elektrische voertuigen van de Wegenwacht op de weg.”

Om deze verandering tot stand te brengen, was Action Learning het waardevolle instrument.

“Action Learning biedt een interactieve manier van onderzoek doen. Vooral voor je leiderschapsvaardigheden levert het talloze voordelen op, omdat je actief met medewerkers aan tafel zit om het vraagstuk te ontrafelen en samen oplossingsrichtingen verkent. Je krijgt verrassende inzichten, bouwt aan een sterke verbinding met je medewerkers én je creëert daadwerkelijk draagvlak voor het implementeren van de oplossing.”

Interactie met medestudenten leert anders kijken

Vincent benadrukt ook de waarde van de interactie die hij had met zijn medestudenten en hun bijdrage aan zijn ontwikkeling.

“De diversiteit in achtergronden, persoonlijkheden en kwaliteiten binnen de groep professionals leert je anders kijken. Het samenwerken in projecten met je subset, waaronder voor ons internationale Action Learning Project, versterkt je band. Wij gaan bijvoorbeeld nog steeds met elkaar naar bijeenkomsten bij BSN.”

Leiderschapsvaardigheden ontwikkelen, maakt je sterker

De MBA heeft niet alleen Vincents kennis en begrip vergroot, maar heeft ook zijn zelfvertrouwen in zijn leiderschapskwaliteiten versterkt.

“Je wordt in sommige dingen wat berustender en gaat meer reflecteren. Ook leg je sneller verbanden, door alles wat je van alle managementgebieden hebt geleerd. Het maakt dat je anders in je leiderschap gaat zitten, strategischer denkt en sterker staat in vergaderingen.”

Advies van Vincent als je toe bent aan de ‘next step’

Als afsluiting geeft Vincent advies aan toekomstige MBA-studenten:

”Als je ambitieus bent en een volgende stap wilt maken, doe het! Plan het goed in je leven, want het is een bak werk. Maar de praktijkgerichte benadering, Action Learning en de mogelijkheid om in het Nederlands te studeren maken deze MBA de moeite waard.”

De MBA-reis van Vincent bij Business School Nederland was een inspirerende en waardevolle ervaring. Het heeft hem geholpen in zijn professionele ontwikkeling, zijn bedrijf beter te begrijpen en concrete veranderingen binnen zijn organisatie teweeg te brengen.

Wil je ook ervaren welke impact Action Learning heeft op jouw manier van denken en handelen en wil je kennis maken met onze MBA? Volg dan een MBA Proefles en ontdek of deze opleiding bij je past.

Business School Nederland

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul je gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief met nieuws, blogartikelen en publicaties te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

13 − 3 =