Terug naar actueel
Artikelen

Hoe zet jij alle zeilen bij voor een duurzame toekomst?

In artikelen door Business School Nederland

De transitie naar een duurzame organisatie om van de wereld een betere plek te maken voor onszelf en generaties na ons, dat is niet niks inderdaad. Wij geloven erin dat het een reis is die wij alleen samen kunnen maken. Hiervoor moeten wij alle zeilen bijzetten en dingen anders doen. Ja, je krijgt in je organisatie en omgeving te maken met weerstand, verschuivingen in focus, innovaties en veranderingen in werkprocessen. Hoe ga je het nu allemaal in goede banen leiden en hoe pas je de bedrijfsvoering aan voor een duurzame toekomst? Onze docenten helpen je er graag bij in onze sustainable masterclasses om samen met jou het verschil te maken. Hoe? Lees verder.

Masterclass ‘Macro-economie: naar een duurzame economie’- Kees Klomp

“Waar je per direct mee naar huis gaat na mijn masterclass, is dat je waarde niet langer ziet als een financiële aangelegenheid, maar als een integrale aangelegenheid. Anders gezegd; je gaat jouw organisatie anders en breder beschouwen. Ik lever je tools aan waarmee jij over een jaar vanuit het Return On Interbeing beginsel kan werken. Dat betekent concreet het realiseren van een viervoudig rendement: ecologisch, sociaal, individueel en financieel.” Lees meer over het programma.

Masterclass ‘Sustainable Business Models’ – Norbert Greveling

“Er zijn twee invalshoeken waarmee je na mijn masterclass naar buiten gaat. Eén invalshoek gaat over welke waarde je wilt leveren aan je klanten, de primaire waarde. Maar natuurlijk ook breder, welke maatschappelijke waarde wil je leveren aan je klanten. Je wordt niet alleen gedwongen om na te denken over die vraag, maar ook om van die waarden een vertaalslag te maken naar je businessmodel.” Lees meer over het programma.

Masterclass Duurzaam Leiderschap – Paul Bessems

“Mijn ervaring is dat veel organisaties zich afvragen hoe ze, met een verduurzamingsopgave, krappe arbeidsmarkt, toenemende regelgeving, snelle technologische ontwikkelingen, dreiging van cyberaanvallen en wensen van klanten, de tijd vrij kunnen maken om fundamenteel met transformatie bezig te zijn.

Ik adviseer meestal de metafoor van de pionier die op reis gaat: laat je veilige haven achter je, kijk met een telescoop, gebruik je kompas, kies een weg en neem een rugzak mee. Deze aspecten herken je ook in het Community Model Canvas dat ik aanreik tijdens mijn masterclass en waar je morgen al mee kunt beginnen.

  1. Veilige haven (hier en nu): besteed voldoende tijd en aandacht aan de paradigmashift, het loslaten van de dominante logica en routines.
  2. De telescoop (een generatie verder): zie de veranderende context en technologie, besteed voldoende tijd en aandacht aan gewaar- en bewustwording, denk na en stel waarden, principes, patronen en perspectieven vast.
  3. Het kompas (lange termijn, 5-10 jaar): denk vooral na over de richting en laat je leiden door een moreel-, (data)wijsheid- en common sense ‘kompas’. Dat kompas mag je onderweg niet verliezen of in je rugzak stoppen, maar moet ten alle tijden zichtbaar blijven voor organisatieleden in de vorm van de purpose, visie, missie en ambitie.
  4. De weg (middellange termijn, 1-5 jaar): kies op basis van je kompas een weg waarlangs je je ambitie wilt realiseren. Zorg hierbij voor voldoende draagvlak bij je stakeholders die meegaan op reis. Kies steeds, op basis van de gekozen weg, prioritering van de inhoud van je rugzak die je wilt inzetten.
  5. De rugzak (korte termijn, ½ -1 jaar): start met kleine behapbare projecten, met één of enkele kleinere projecten die bijdragen aan de nieuwe visie en ambitie. Neem je stakeholders mee in de nieuwe manier van denken en doen. Zo zet je transformatie direct voelbaar en meetbaar in gang.”

Lees meer over het programma.

Masterclass ‘Duurzame innovatie in een corporate omgeving’ – Corina Kuiper

People, Planet, Profit vraagt om innovatieve daadkracht, maar waarom is het zo moeilijk om te innoveren binnen de bestaande business? Hoe ga je om met het conflict tussen exploitatie en exploratie? Je leert erover in deze masterclass. En over het co-creëren van ecosystemen, want innoveren kun je niet alleen. Je kan hierin samenwerken met andere ondernemingen, maar ook start-ups en kennisinstellingen. Wat betekent dit voor de werkwijzen, de mindset en het performance management binnen jouw onderneming? Je verlaat deze masterclass met een toolkit aan corporate venturing instrumenten en leert wanneer je welk instrument kunt inzetten voor het opzetten van nieuwe business. Lees meer over het programma.

Masterclass ‘Leading Transition’ – Marjon van Opijnen

“De grote complexe vraagstukken van deze tijd vragen een antwoord dat niet achter de tekentafel ontwikkeld kan worden. Eén van de aspecten van complexiteit is dat het een samenspel is van feitelijke structuren en sociale interacties. Die feitelijkheden zijn nog in kaart te brengen, maar alle sociale interacties niet. Dit vraagt om een benadering met een systemisch perspectief en persoonlijk leiderschap. In deze complexiteit spelen we allemaal een rol om maatschappelijke verandering te bereiken: bedrijven, overheden, instanties en als individu. Na mijn masterclass heb je niet alleen zicht op het grotere geheel en de complexiteit van de vraagstukken, maar ook op je eigen rol in relatie tot andere spelers.” Lees meer over het programma.

Masterclass De Storyteller – Stephan Borggreve

Zonder een krachtig en geloofwaardig verhaal is de transformatie naar een duurzame organisatie gedoemd te mislukken. Hoe draag je de duurzame visie intern en extern uit? Hoe vergroot je het bewustzijn rondom dit thema? Storytelling helpt je hierbij. Je leert in deze masterclass hoe je met storytelling een gevoel van urgentie creëert. En je krijgt tools en presentatietechnieken om jouw duurzaamheidsverhaal strak gestructureerd en boeiend te vertellen op je werk en aan jouw omgeving. Lees meer over het programma.

Ervaringen van studenten

“Deze sustainable masterclasses hebben bijgedragen aan mijn persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Terugkijkend ben ik niet alleen blij met de geboden leerstof, maar ook met het reflecterende vermogen dat ik heb ontwikkeld. Eerdere valkuilen signaleer ik nu niet alleen, maar ik kan er ook naar handelen. Het helpt mij tevens bij mijn Action Learning Project over ‘Duurzaamheid opnemen in het primaire proces van Woody Building Concepts | a Jajo company'” – Job Kuijpers, Commercieel Manager bij Woody Building Concepts

“Als beleidsadviseur zie ik erop toe dat duurzaamheidsmaatregelen op een verantwoorde manier worden geïmplementeerd en geborgd. In deze sustainable masterclasses heb ik hiervoor kennis en inzichten opgedaan die ik goed heb kunnen gebruiken in de adviezen en discussies in mijn organisatie m.b.t. duurzaamheid.” – Rien van Sprundel, Beleidsadviseur Facilitair & Huisvesting van Albeda

Business School Nederland

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Vul je gegevens in om onze maandelijkse nieuwsbrief met nieuws, blogartikelen en publicaties te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

11 − 1 =